Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2019. 15:34 >> 15:38

NAKON PREKIDA VATRE

Izrael otvorio granične prelaze prema Gazi

Izrael je danas otvorio glavne granične prelaze prema pojasu Gaze u sklopu navodnog dogovora o prekidu vatre.

Prelazi su bili zatvoreni devet dana zbog eskalacije nasilja proteklog vikenda.

Izrael je prethodno ukinuo zabranu ribolova i dozvolio da se riba lovi u zoni do 22 kilometra od obale Sredozemnog mora u pojasu Gaze u trenutku kada se čini da se obje strane pridržavaju prekida vatre kojem je posredovao Egipat poslije nasilja 4. i 5. maja kakvo nije zabilježeno od rata između Hamasa i izraelske vojske 2014. godine.

Otvaranje prelaza najavljeno je sinoć u saopštenju COGAT-a, tijela Ministarstva odbrane zaduženog za palestinske teritorije. Otvoreni su prelazi Erez na sjeveru za civile i Kerem Šalom na jugu za promet robe.

Prelazi su ostali zatvoreni za vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na poginule izraelske vojnike i žrtve terora i Dana nezavisnosti Izraela od 7. do 9. maja.

U sukobu 4. i 5. maja iz Gaze je ispaljeno skoro 700 raketa i minobacačkih projektila je ispaljeno, a izraelska vojska je odgovorila stotinama udara iz vazduha i kopna.

U Gazi je poginulo 25 Palestinaca, uključujući desetak pripadnika ekstremističkih organizacija, a na izraelskoj strani su poginula četvorica civila.

Prekid vatre su objavili rano u ponedjeljak palestinski zvaničnici, a Izrael je odbio da zvanično potvrdi indirektni dogovor.

Uz Egipat, Katar i UN imaju vodeću ulogu u pregovima o prekidu vatre kako bi se okončale periodične ekslacije nasilja kojih je bilo od početka masovnih protesta Palestinaca kraj granice s Izraelom krajem marta prošle godine, navode izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je više puta rekao da sukobi u Gazi nijesu okončani.

Predstavnici Hamasa koji vlada Gazom i manjeg Islamskog džihada su takodđ pretili obnovom nasilja ako se ne primijeni dogovor o prekidu vatre.

Jedan izraelski vojni zvaničnik izjavio je ove nedjelje da je bilo pritiska da se sukobi okončaju pred praznike i nadmetanje za pjesmu Evrovzije sljedeće nedjelje.

Neimenovani zvaničnik je upozorio da bi se sukobi mogli obnoviti ako se ne primjene mjere za ublažavanje teške humanitarne situacije u Gazi.

Izraelski mediji su najavili da Katar planira da sljedeće nedjelje preda 30 miliona dolara pojasu Gaze koji je pod izraelskom i egipatskom blokadom više od jedne decenije, što je dio od 480 miliona dolara koliko je ta zemlja Zaliva obećala Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније