Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

09. 05. 2019. 10:06 >> 10:06
3

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Vojna parada na Crvenom trgu

U Moskvi se danas održava vojna parada povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom. Kako je ranije najavljeno, u paradi na Crvenom trgu učestvovaće više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ove godine pješadijsku kolonu čini 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta "Mlada armija", kao i predstavnici drugih bezbjednosnih agencija.

Po tradiciji na čelu kolone će se naći legendarni tenk T-34-85 kojeg će pratiti borbena vozila — četiri "ITigra-M", tri "Tigra-M", tri "Korneta-D1" i tri "Tajfuna-K 4h4".

Pored centralnog dijela svečanosti, u 30 moskovskih parkova, a takođe i na trgovima i ulicama ruske prestonice, biće održane brojne manifestacije: koncerti, izložbe, radionice. Na scenama će nastupiti plesači, muzičari i glumci.

U bioskopima pod otvorenim nebom biće emitovani i ratni filmovi, a tradicionalno će raditi i poljske kuhinje. Ulaz u vojne muzeje će za sve zainteresovane biti slobodan.

Paradi prisustvuje i predsjednik Rusije Vladimir Putin, kome je raport podnio ministar odbrane Sergej Šojgu.

Unazad godinu dana vježbalo se za ovu Paradu, a ovogodišnjoj svečanosti ne prisustvuje nijedan strani zvaničnik.

Parade pobjede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mjesec dana pošto je Njemačka kapitulirala.

Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Njemačke. U njoj je učestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata.

Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Njemačke.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније