Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2019. 11:07   >>  11:11

PAKISTAN

Pet mrtvih u eksploziji u Lahoreu

Najmanje pet ljudi je poginulo dok su 24 osobe povrijeđene u eksploziji nedaleko od sufijskog svetilišta u Lahoreu, drugom po veličini gradu u Pakistanu, saopštile su danas vlasti.

Eksplozija u prometnoj gradskoj zoni, na drugi dan Ramazana, desila se nedaleko od ulaza u svetilište predvidjenog za žene. Sufijsko svetilište Data Darbar potiče iz 11. vijeka i jedno je od najvećih u južnoj Aziji.

Prema podacima lokalne policije, u današnjoj eksploziji su nastadala tri policajca, jedan pripadnik državne bezbjednosti i jedan civil.

Istraga o uzroku eksplozije je u toku, ali su izvori iz policije rekli da se po svoj prilici radi o bombašu-samoubici a da je meta bilo vozilo s policijskim zvaničnicima.

Sufisti, koji pripadaju mističkoj struji u islamu, često su na meti ekstremista u Pakistanu, budući da oni sufijske rituale smatraju neislamskim.

Data Darbar, u kom se održavaju brojne sufijske svečanosti, bio je 2010. meta bombaša-samoubica. Tada je poginulo 40 ljudi.

U tom svetilištu se nalazi i mauzolej jednog od najpoznatijih sufijskih proroka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније