Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

07. 05. 2019. 12:38   >>  12:38

PROTESTI U ISTANBULU

Poništavanje izbora "podmuklo" i "neshvatljivo"

Ekrem Imamoglu koji je izabran za gradonačelnika na lokalnim izborima u Istanbulu, ocijenio je odluku da se ti izbori ponište "podmuklom", a nakon što je turski Vrhovni odbor za izbore odlučio da se rezultati ponište, uslijedili su protesti u gradu.

Hiljade građana okupilo se u nekoliko distrikta uzvikujući slogane protiv vlasti.

Turska izborna komisija je juče proglasila ništavnom pobjedu opozicije i naložila novo glasanje 23. juna, nakon što su predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova stranka tražili poništavanje izbora zbog "neregularnosti".

Predstavnik AKP-a u izbornom tijelu Redžep Ezel, rekao je da se izbori ponavljaju zato što neki izborni zvaničnici nijesu bili u službi naroda i zato što neki papiri sa rezultatima nijesu potpisani.

Međutim, predstavnik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Onursal Adiguzel smatra da ponavljanje izbora znači da je "nelegalno pobijediti AKP".

"Ovaj sistem koji poništava volju naroda i degradira pravo nije ni demokratski ni legitiman", smatra Adiguzel.

Imamoglu koji je pobijedio na izborima u aprilu, ocijenio je da je odluka Vrhovnog odbora donijeta pod velikim uticajem vladajuće partije.

"Nećemo praviti kompromise u vezi naših principa. U zemlji ima 82 miliona patriota koji će se boriti, do posljednjeg momenta, za demokratiju", poručio je Imamoglu.

U međuvremenu, skupština CHP odlučila je da će ta stranka učestovati na ponovljenim izborima 23. juna, prenijela je televizija NTV.

Lokalni izbori održani su 31. marta u Turskoj. Analitičari su ih ocijenili kao referendum o politici predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Iako je AKP osvojio 51 odsto glasova u cijeloj zemlji, CHP je pobijedio u Ankari, Izmiru i Istanbulu. U Istanbulu je Imamoglu proglašen pobjednikom sa razlikom manjom od 14.000 glasova.
Reagovao je i Evropski parlament koji je ocijenio da odluka o ponavljanju izbora ugrožava kredibilitet demokratije u Turskoj.

Njemačka odluku izborne komisije smatra neshvatljivom

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, rekao je danas da je poništavanje lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobijedila opozicija "neshvatljivo".

"Odluka izborne komisije da rezultate lokalnih izbora u Istanbulu proglasi nevažećim i naloži novo glasanje nije transparentna i za nas je neshvatljiva", naveo je Mas.

Prema njegovim riječima, samo birači "mogu i treba da odluče ko će biti gradonačelnik Istanbula".

Kurc: Ko ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je odluku o anuliranju lokalnih izbora u Istanbulu. On je naglasio da onaj koji ne prihvata demokratske izbore nema šta da traži u EU.

Zatražio je konačan prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Takođe je kazao da je neophodno da se EU pošteno ophodi prema Turskoj, koja se već godinama sve većim koracima udaljava od Unije i više ne ispunjava uslove za pristupne pregovore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније