Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 09. 2013. 11:29   >>  11:29

RAZOČARANI U OBAMU

Izraelci žele hitan napad na Siriju

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da dvije trećine Izraelaca podržava napad Sjedinjenih Američkih Država na režim Bašara Al Asada, nakon tvrdnji američkih zvaničnika da je korišćeno hemijsko oružje u predgrađu Damaska, javlja agencija Anadolija (AA).

Anketa sprovedena u listu “Israel Hajom” pokazala je da bi 66,6 odsto anketiranih bilo za američku i evropsku vojnu intervenciju u Siriji, dok je samo 17 odsto protiv. Svaki sedmi građanin je neodlučan.

Međutim, istraživanja pokazuju i to da se većina Izraelaca osjeća vrlo razočarano, jer, kako tvrde,  američkom predsjedniku  nedostaje odlučnost i da traži odobrenje Kongresa za vojni napad na Siriju.

Tamošnji mediji dodaju da su Izraelci zainteresirani za jaku i moćnu Ameriku, naglasivši da “Obamini potezi Ameriku čine smiješnom na Bliskom istoku”.

Takođe, anketa Demokratskog instituta Izraela pokazala je da skoro polovina izraelskih Jevreja vjeruje da će sirijski predsjednik Bašar Al Asad napasti Izrael ako SAD napadnu Siriju, dok 42 odsto njih ne vjeruje da će se to desiti.

Ista anketa je pokazala da 54 odsto ispitanika u Izraelu smatra kako će biti ojačana pozicija te zemlje kao ''glavnog igrača'' na Bliskom istoku ukoliko Amerika bude predvodila napad na Siriju.

Izraelski mediji tvrde da je kao i u Siriji, Obama odredio “crvene linije” i za Teheran, obećavši da neće dozvoliti da se Iran naoruža nuklearnim oružjem.

Oni vjeruju da se, ako se Obamina administracija povuče u slučaju Sirije i ne izvrši vojni napad, isto može desiti i sa Iranom.

Agencija “The Media Line” prenosi da mnogi građani Izraela se pitaju kako će Obama pokrenuti eventualnu ofanzivu na Iran ako nije u stanju da brzo donese odluku o napadu na Siriju.

S druge strane, Izrael je u petak na širem području Tel Aviva rasporedio protivraketne sisteme.

Izrael raspoređuje svoju odbranu kao mjeru opreza za slučaj da Sirija u slučaju napada u znak odmazde raketira Izrael.

Internatska stranica “Ynet” navodi da su protivraketni sistemi okrenuti prema sirijskoj teritoriji.

Izraelski radio ranije je najavio raspoređivanje  sisteme, ali nije imao podataka na kojim lokacijama se nalaze. 

(AA)

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније