Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 09. 2013. 09:35 >> 09:35

TV DUEL

Štajnbrik ubjedljiviji, Merkel kompetentnija

Ispitivanja njemačkog javnog mnjenja nakon TV duela pokazuju da je Per Štajnbrik u svom napadu na Angelu Merkel bio ubjedljiv i argumentovano objašnjavao stvari. No, kancelarka je, u duelu pred izbore 22. Septembra, ipak bila malo simpatičnija i kompetentnija, prenosi Dojče vele.

U prvim minitima duela, socijaldemokrata Štajnbrik gledaocima nije dozvolio da ih, kako je rekao, Angela Merkel „uljuljka“, odnosno ubijedi da je sve u najboljem mogućem redu, iako u zemlji postoje mnogi socijalni problemi, a kancelarka se sa mnogo njih nije pozabavila. Štajnbrik je nabrojao obećane, ali nesprovedene reforme poreza i zdravstvenog sistema i sistema zdravstvene njege i dodao: „Kod kancelarke Merkel ima mnogo šarenih, ali praznih kutija u izlogu“.

Šezdeset odsto gledalaca duela ocjenjuje da je kandidat SPD-a za kancelara bio mnogo bolji nego što su očekivali.

Štajnbrik je, upornim pitanjima, naveo kancelarku da se izjasni o uvođenju taksi za strance na njemačkim autoputevima. Merkelova to odbacuje. Upitan, kako će odgovoriti na stalno povećanje cijene struje u Njemačkoj, Štajnbrik je kazao da ne zna i da ne može da obeća ništa čega neće moći da se pridržava. Njegova otvorenost djeluje dobro na gledaoce.

S druge strane, Angela Merkel, u TV duelu deluje simpatičnije i kompetentnije i, kako pokazuju ankete, za četiri odsto je ispred izazivača Štajnbrika. Ona djeluje veoma kompetentno, posebno kada se govori o rezultatima na međunarodnom planu. Kada je u pitanju konflikt u Siriji, Štajnbrik se slaže sa kancelarkom da Njemačka ne treba da se u to miješa, ali da treba jasno odgovoriti na napad hemijskim bojnim otrovima.

Merkelova nije prećutala da je saradnju sa SPD-om, s kojim su njeni demohrišćani (CDU/ CSU) bili u koaliciji od 2005. do 2009, smatrala dobrom. Ide čak i korak dalje i hvali bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera.

"Njemačka je pokretač rasta, Njemačka je sidro stabilnosti i željela bih da nastavimo tim kursom", istakla je njemačka kancelarka u duelu koji je uživo prenosilo nekoliko televizijskih kanala.

Njen rival rekao je da želi da obezbijedi veću "socijalnu pravdu", uvođenjem obaveznog minimalnog dohotka, što Angela Merkel odbacuje.

U Njemačkoj je TV duel između najboljih kandidata održan četvrti put, a tokom 90 minuta, Merkel i Štajnbrik odgovarali su na pitanja četvoro novinara.

Za razliku od prethodnih duela, pored klasičnih političkih novinara, kao voditelj je bio prisutan i Štefan Rab, poznato lice njemačke industrije zabave.

Kandidati su za odgovor na svako pitanje na raspolaganju imali najviše 90 sekundi, a debatu je, prema procjenama, gledalo 15 miliona ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније