Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 05. 2019. 16:35 >> 16:39

NASTAVLJENI SUKOBI

Iz pojasa Gaze ispaljeno 90 raketa ka Izraelu

Najmanje 90 raketa ispaljeno je jutros ka južnom i centralnom Izraelu iz pojasa Gaze i izraelska vojska je saopštila da je odgovorila udarima iz vazduha i tenkovskom vatrom, dan nakon što su četiri Palestinca ubijena i dva izraelska vojnika ranjena.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je 22-godišnji Imad Nasir ubijen danas u izraelskom udaru iz vazduha, a da ih je četvoro ranjeno u tim udarima i granatiranju.

Izvještaja o povredama ili šteti u Izraelu za sada nema, navodi AP.

Vojska je navela da je protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo desetine raketa, prenijeli su izraelski mediji.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju, napadnuta su dva lansera za rakete na sjeveru pojasa Gaze i tenkovskom vatrom ciljan punkt Hamasa istočno od Kan Junisa odakle su ispaljene rakete na izraelske gradove Aškelon i Ašdod na jugu kao i Modini Rehovot u centralnom Izraelu, a stanovnici su rekli da su čuli eksplozije.

Izraelski komentatori navode da neuobičajena baražna raketna vatra ima veze s rastućim palestinskim nezadovoljstvom u primjeni razumijevanja postignutog, zahvaljujući posredovanju Egipta u vrijeme izbora u Izraelu početkom aprila.

Portparol Islamskog džihada je upozorio danas da će "cionistički neprijatelj biti vrlo iznenađen odgovorom palestinskog otpora, ako se izraelska agresivnost nastavi", dodavši da je "pakao sudbina koja čeka Izraelce".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će održati bezbjednosne kosultacije sa komandantom vojske i predsjedavajućim Nacionalnog savjeta za bezbjednost, najavljuju izraelski mediji.

U gradu Aškelonu je objavljeno da su otvorena skloništa za bombe.

U petak su u izraelskom vazdušnom udaru na punkt Hamasa na jugu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, a još dvojica su poginula od izraelske bojeve municije tokom masovnih protesta duž granice.

Izraelska vojska je izvela udar iz vazduha u petak nakon što je dvoje izraelskih vojnika pogođeno palestinskom vatrom kraj granične ograde.

Jedan vojnik, pripadnik borbenih jedinica je zadobio umjerene povrede, a djevojka na odsluženju vojnog roka lakše.

Osim dva ubijena Palestinca, u izraelskom udaru su još dvojica ranjena.

U masovnim protestima pored dvojice poginulih ranjen je 51 Palestinac, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Hamas i druge palestinske frakcije objavile su da su u visokoj pripravnosti i da pripremaju odgovor na ubistvo Palestinaca.

Portparol izraelske vojske je rekao jutros da su neki putevi i mjesta kraj granice Gaze zatvoreni uključujući jednu plažu.

Ova eskalacija nasilja uslijedila je nakon smanjenja neprijateljstava koje je trajalo mjesec dana zahvaljući posredovanju Egipta.

Ta zemlja se nadala da će izdejstvovati dugotrajni prekid vatre, ali je Hamas optužio Izrael da se ne pridržava dogovora da olakša ograničenja prema pojasu Gaze.

Predstavnici islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom su u četvrtak otputovali u Egipat na dodatne konsultacije, prenio je AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније