Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS [ Objavio: O.Z. ]

02. 05. 2019. 22:24 >> 22:25
1

SUPROSTAVLJANJE SAD I RUSIJI

Satelitski snimci dokaz kineske nuklearne moći

Britanska agencija "Rojters" imala je uvid u satelitske snimke koji pokazuju da je Kina napravila pomak u svom nastojanju da se suprotstavi Americi i Rusiji kao nuklearnim silama.

Na satelitskim snimcima baze na jugu Kine vide se podmornice sa balističkim raketama na nuklearni pogon.

Uočeni su i specijalizovani ratni brodovi i avioni koji su opremljeni da štite podmornice kao i objekti u bazi za koje se čini da su izgrađeni za skladištenje i utovar balističkih raketa, prenosi Rojters.

Na spornim ostrvima u Južnom kineksom moru primijećene su antene koje se koriste u poteri za stranim podmornicama. Na čelo kineskih vojnih snaga na jugu zemlje postavljen je iskusan podmorničar.

Sve to ukazuje na to da Kina ima flotu podmornica sa nuklearnim oružjem (podmornice koje mogu pokrenuti nuklearne napade), a koje redovno patroliraju, izjavili su Rojtersu redovni i penzionisani mornarički oficiri, diplomate i bezbjednosni analitičari.

To označava proboj u kineskom nastojanju da se suprotstavi SAD i Rusiji kao nuklearnim silama, navodi Rojters.

Dodaje da se nakon šest decenija borbe za savladavanje kompleksnih i izazovnih podmorskih vojnih tehnologija, Kina pridružila Sjedinjenim Državama, Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj u podmorničkom klubu za nuklearne balističke rakete.

Ipak, Kina daleko zaostaje za Sjedinjenim Državama i Rusijom u ukupnoj nuklearnoj snazi.

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira procjenjuje da Kina ima ukupno 280 nuklearnih bojevih glava. Sjedinjene Države imaju 1.750 raspoređenih bojevih glava, a Rusija 1.600, navodi se u izvještaju Instituta za 2018. godinu, i dodaju da te dvije zemlje imaju i određen broj bojevih glava koje drže u zalihama.

Pentagon je u svom najnovijem godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci, objavljenom u avgustu, naveo da Peking sada ima "kredibilan" i "održiv", "zastrašujući" morski nuklearni centar.

"Podmornice klase Jin daće Kini važnu stratešku sposobnost kojoj se mora suprotstaviti", rekao je admiral Hari Haris, tadašnji šef američke Komande Pacifika, komitetu Kongresa prošle godine.

Iako priznaje da je Kina značajno poboljšala svoje nuklearno odvraćanje, Pentagon nije uvjeren da kineske podmornice još uvijek sprovode 24-satne patrole.

U izveštaju iz januara, Pentagonova Obavještajna agencija za odbranu navela je da bi kineska mornarica trebala imati najmanje pet podmornica klase Jin kako bi održavale kontinuirano nuklearno zastrašivanje na moru. Kina sada ima četiri.

Prema podacima Pentagona, svaka od četiri podmornice klase Jin u Kini je naoružana sa do 12 balističkih raketa koje mogu nositi nuklearnu glavu sa procijenjenim dometom od 7.200 kilometara, prenosi Rojters.

Analitičari u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije procjenjuju da bi ti projektili mogli letjeti najmanje 8.000 kilometara.

SAD smatraju da Kina ima do 100 nuklearnih projektila na kopnu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније