Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

02. 05. 2019. 20:00   >>  20:00 1

MOGERINI ISTAKLA

EU odlučna u odbrani slobode medija

Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Evropska unija je riješena da brani slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

"Vidimo sve više i više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sistematskim podrivanjem njihove pouzdanosti. Previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina", navela je Mogerini, prenosi Evropska služba za spoljne poslove.

Mogerini je rekla da EU promoviše slobodne medije i obezbjeđuje sredstva za projekte koji unaprjeđuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja.

"Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stuba demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija", kazala je šefica evropske diplomatije.

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći da ono pomaže da vlade i institucije na svim nivoima budu odgovorne za svoje postupke.

Dodala je da dezinformacije imaju velik potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Zbog toga je, navela je Mogerini, EU pokrenula "Akcioni plan protiv dezinformacija", kojim se jača otpornost evropskih društava na dezinformacije.

"Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i zajedničko djelovanje Unije i njenih članica, podizanje svijesti javnosti i osnaživanje građana", navela je Mogerini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније