Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

02. 05. 2019. 10:54 >> 10:54

TUŽBE ZA KONFISKACIJE

EU će reagovati na aktiviranje zakona SAD-a prema Kubi

Evropska unija će reagovati na punu primjenu zakona Helms-Barton u SAD-u, koji otvara put Kubancima izgnanim poslije 1959. godine da traže reparacije za konfiskovanu imovinu na Kubi, navodi se u saopštenju šefice evropske diplomatije.

Prema odluci SAD-a, dijelovi zakona iz 1966. godine koji su bili suspendovani, od danas mogu da se primjenjuju. Suspendovane su odredbe tog zakona koji dozvoljava Amerikancima kubanskog porijekla da tuže svakog ko je imao profit od njihove nacionalizovane ili konfiskovane imovine na Kubi.

Federika Mogerini je navela da Evropska unija smatra da je primjena tih odredbi "suprotna međunarodnom pravu" i da će se osloniti na sve odgovarajuće mjere da reaguje na posljedice zakona Helms-Barton, uključujući i prava u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

EU je sa Kanadom već osudila američke mjere, kada je američki državni sekretar Majk Pompeo najavio da će SAD od 2. maja dozvoliti mogućnost za otvaranje miliona tužbi protiv stranih firmi prisutnih na Kubi, uprkos prethodnim upozorenjima evropske dvadesetosmorice.

Mogerini je ponovo danas izrazila duboko žaljenje zbog te odluke.

Ona je rekla da se primjenom odluke krše obaveze prema sporazumima EU i SAD-a iz 1997. i 1998. godine, koje su dvije strane od tada bez remećenja primjenjivale.

Prema odredbama zakona Helms-Barton koji su usvojile SAD 1966. godine, Kubanci u egzilu mogu da gone pred američkim saveznim sudovima kompanije koje su ostvarile dobitke zahvaljujući imovini nacionalizovanoj poslije 1959. godine.

Te odredbe američki predsjednici, počev od Bila Klintona, nijesu primenjivali upravo da ne bi ušli u sukob sa međunarodnim američkim saveznicima.

"Ta odluka izaziva nepotrebne napetosti i narušava povjerenje prema transatlantskom partnerstvu i njegovoj predvidljivosti", navela je Mogerini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније