Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 05. 2019. 21:09   >>  21:07

PREMIJERI NOVIH ČLANICA

Potpisana deklaracija protiv duplih aršina u EU

Predsjednici vlada 13 novih članica Evropske unije, mahom postkomunističkih, koji su se okupili u Varšavi na 15. godišnjicu velikog proširenja iz 2004. godine potpisali su danas na samitu Zajedno za Evropu deklaraciju u kojoj traže da se prema svim članicama postupa ravnopravno, bez duplih aršina.

"U deklaraciji koju smo potpisali na samitu Zajedno za Evropu ukazali smo na nužnost da se svim članicama EU pristupa na isti način. Zajedno ćemo se boriti protiv duplih aršina, između ostalog i protiv toga što u Srednju Evropu stižu proizvodi goreg kvaliteta", kazao je na konferenciji za novinare poslije samita domaćin, poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Mateuš Moravjecki je istakao da su na samitu bili predstavnici vlada svih 13 zemalja koje su ušle u EU od 2004. godine do 2013., kada se kao posljednja pridružila Hrvatska.

"Imamo različite izazove, razne nivoe razvoja, ne našom krivicom, jer smo bili na lošoj strani gvozdene zavjese. Bili smo prepušteni na milost komunizmu. Svi premijeri su naglašavali da su zahvalni za to što dobijaju od EU, ali istovremeno su naglašavali svoj doprinos u njenom funkcionisanju", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer rekao je da je u deklaraciji naglašen značaj zajedničkog tržišta, budžeta za dalji period a takođe i bezbjednosti, partnerstva i narednog proširenja EU.

Cijela Višegradska četvorka koja je u EU ušla 2004. godine kao svoj spoljnopolitički prioritet ima dugoročno i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Moravjecki je takođe naglasio da su sa današnje proslave 15. godina članstva u EU u Kraljevskom zamku u Varšavi učesnici samita poručili da u EU ne smije da se krši princip da zemlje članice imaju slobodu da odlučuju u onim oblastima, gdje je ršavanje problema efikasnije na nacionalnom nivou nego na nivou cijele EU.

"Tamo gdje nije potrebna, EU je dužna da prepusti državama članicama nadležnosti", kazao je Moravjecki.

Dok su u Varšavi i gradovim širom zemlje Poljaci na euro piknicima slavili 15 godina članstva Poljske u EU, u Varšavi su nacionalisti organizovali Marš suvereniteta, kako su objasnili, protiv EU i protiv diktature Berlina i Brisela.

Marš su pokušale da zabrane gradske vlasti Varšave, ali sud je tu zabranu poništio i centrom Varšave prošla je tako povorka sa transparentima "Ne EU", "Čast junacima, smrti komunistima", "Marš EU", "Ovde je Poljska a ne POLIN" sa aluzijom na naziv Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi.

"Pravo i Pravda je potpisivala Lisabonski sporazum, sada neka se pravda. Zbog te (vladajuće) stranke smo izgubili suverenitet. Moraju na kolenima da se izvinjavaju", kazao je lider partije KORVIN Januš Korvin Mike.

Nekoliko desetina Varšavljana posedalo je na ulicu na dva mesta na trasi Marša suvereniteta sa transparentima "Nacionalizam jednako fašizam", "Nacionalisti stidite se" i "Polegzit STOP", ali policija ih je uklonila sa trase, omogućila da Marš nacionalista prodje a troje demonstranata koji su pokušali da zaustave povorku policija je privela, javljaju poljski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније