Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1; Objavila: M.M ]

30. 04. 2019. 20:16   >>  20:36

NETANJAHU

"Služiću dok me narod želi"

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu diskutovao je o mogućnosti da šesti put bude premijer, iako još nije osigurao ni peti mandat na toj funkciji, jer bi tek trebalo da obrazuje vladajuću koaliciju.

Obraćajući se novinarima, nakon što je 120 članova novog 21. izraelskog parlamenta - Kneseta svečano položilo zakletvu, tri nedjelje poslije izbora, Netanjahu je rekao da još jedan mandat zavisi od izraelskih glasača.

"Sve dok javnost želi da nastavim da je služim i sve dok sam u stanju da služim ja ću služiti", rekao je Netanjahu, prenose izraelski mediji.

Netanjahuu je takođe postavljeno pitanje da li će tražiti imunitet, ili zakon koji bi ga štitio od najavljene optužnice za korupciju, ali je izbjegao da odgovori.

Njemu je 17. aprila predsjednik Izraela Ruven Rivlin povjerio zadatak da obrazuje novu vladu, poslije prijevremenih izbora 9. aprila na kojima je pobjedio desničarski blok.

Netanjahu je sada na putu da po broju godina na funkciji pretekne prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben Guriona koji je bio na čelu vlade 13 godina i 127 dana.

Ukoliko Netanjahu bude premijer do kraja narednog mandata, onda će to trajati do isteka 2023. godine.

Šezdesetdevetogodišnji Netanjahu je bez prekida na vlasti od 2009. godine, a prije toga je bio premijer od 1996. do 1999. godine.

Netanjahuova konzervativna partija Likud u novom Knesetu ima 35 poslanika, isto kao glavni rivali na izborima savez partija centra Plavo bijelo.

On ima na raspolaganju 28 dana da postigne dogovor sa svojim partnerima, a taj rok može da produži za još dvije nedjelje.

Zajedno sa svojim pristalicama, desničarima, nacionalistima i ultraortodoksnim vjerskim partijama on ima većinu od 65 poslanika, ali pregovori o koaliciji "ne teku lako", kako je danas rekao.

U novom parlamentu je ukupno 11 partija, uključujući i arapske sa 10 poslanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније