Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

30. 04. 2019. 15:06 >> 15:04
5

DIREKTOR BOINGA

Softver ispravan, piloti nijesu slijedili proceduru

Izvršni direktor kompanije Boing rekao je da su bezbjednosni sistemi na avionima 737 Max ispravno dizajnirani i da piloti nijesu "u potpunosti" slijedili preporučene postupke za hitne situacije, javlja CNN.

Denis Muilenburg je na godišnjem sastanku dioničara Boinga u Čikagu promijenio priču oko ispravnosti softvera Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS). Naime, više ne stoji iza tvrdnje koju je dao početkom aprila, kada je rekao da su preliminarni izvještaji istrage utvrdili da je obje nesreće prouzrokovao sporni softver.

Prije mjesec  priznao grešku

"Vlada će obavijestiti javnost o svim detaljima ove dvije tragične nesreće u svom službenom izvještaju. Ali zbog preliminarnog izvještaja istrage uzroka pada aviona kompanije Ethiopian Airlines, postalo je očigledno da je obje nesreće uzrokovao softver(MCAS", rekao je Muilenburg početkom ovog mjeseca.

"Kao što su nam objasnili piloti, sistem MCAS je rizičan za putovanja. Naša odgovornost je da eliminišemo taj rizik. Mi vam to dugujemo i znamo kako to napraviti", rekao je on tada.

Piloti ipak nijesu "u potpunosti" slijedili procedure

Međutim, izvršni direktor Boinga juče je pred dioničarima bio mnogo rezervisaniji kada je u pitanju prihvatanje odgovornosti kompanije za tragične nesreće. Rekao je da je MCAS ispunio Boingove kriterijume za dizajn i sigurnost te da se kompanija pridržavala protokola o sertifikovanju.

Dodao je da Boing nije uspio da pronađe nikakvu "tehničku grešku ili propust" u dizajnu softvera MCAS-a, ali da i dalje radi na unaprjeđenju tog sistema.

Muilenburg je kazao da piloti ipak nijesu "u potpunosti" slijedili procedure koje je Boing naveo, kako bi se spriječila vrsta kvara koji je vjerojatno doveo do pada aviona kompanije Ethiopian Airlines 10. marta.

Kako se srušio Boing 737 u Etiopiji

Podsjetimo, podaci iz crnih kutija Boinga 737 MAX 8, koji je pao 10. marta u Adis Abebi, kada je poginulo 157 osoba, pokazuju jasne sličnosti sa padom aviona istog tipa indonezijske kompanije Lion Air u oktobru prošle godine, kada je poginulo 189 putnika i članova posade.

Prema preliminarnom izvještaju o rušenju aviona Ethiopian Airlinesa, piloti su se borili sa automatskim sistemom u avionu gotovo cijelo vrijeme tokom 6-minutnog leta.

Piloti, koji nijesu mogli da stabilizuju Boeing 737 Max 8 čak ni nakon što su slijedili preporučene postupke za ovu situaciju, pokušali su zajedničkim snagama da podignu nos aviona tokom posljednjih trenutaka leta.

"Povuci prema gore"

Pilot je tri puta povikao "povuci prema gore" kako bi kopilota uputio da podigne nos aviona, ali ni jedan ni drugi pilot nijesu uspjeli da povrate kontrolu nad avionom.

Sedamdeset sekundi nakon polijetanja sa Međunarodnog aerodroma Bole u Adis Abebi, 10. marta, jedan od senzora je slao pogrešne informacije sistemu u avionu, ukazujući pilotima na neizbježan gubitak brzine prilikom polijetanja.

Zbog neispravnog očitavanja gubitka brzine razgona, automatski sistem unutar aviona spuštao je nos aviona četiri puta tokom leta, onemogućujući pilotima da isprave problem.

Isključili su sistem, ali je bilo kasno

Piloti su, nakon što su uočili problem sa automatskim sistemom uspostavljanja ravnoteže, slijedili preporučene hitne procedure i isključili sistem, navodi se u izvještaju. Pokušali su ručno da uspostave ravnotežu, ali je avion prebrzo letio pa je ručno podešavanje bilo fizički nemoguće.

Manje od dva minute kasnije, let 302 Ethiopian Airlinesa srušio se i poginulo je 157 putnika i članova posade.

Pad prihoda kompanije

Kompanija Boing prije nekoliko dana objavila je informaciju o padu prihoda i dobiti u prvom kvartalu, što se dijelom pripisuje troškovima vezanim uz program aviona tipa 737 MAX, koji su prizemljeni širom svijeta, nakon dvije nesreće u kojima je poginulo više stotina ljudi.

Poslovni izvještaj za prvo ovogodišnje tromjesečje pokazuje pad dobiti za 13,2 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније