Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

27. 04. 2019. 21:09 >> 21:09
2

NAPUŠTAJU UGOVOR

EU žali zbog odluke SAD-a o trgovini oružjem

Evropska unija izrazila je žaljenje zbog najave SAD-a da će se povući iz Ugovora o trgovini oružjem (ATT) koji, kako je navedeno, EU čvrsto podržava i koji je ključni mulitlateralni instrument za jačanje odgovornosti i transparentnost u međunarodnoj trgovini.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp, najavio je juče da će se njegova zemlja povući iz međunarodnog ugovora o trgovini oružjem (the Arms Trade Treaty) iz 2013. godine, koji je potpisao njegov prethodnik Barak Obama.

"Ovim ugovorom, koji EU podržava, jača se odgovornost i transparentnost u međunarodnoj trgovini oružjem i sprječava i iskorjenjuje ilegalna trgovina, što doprinosi međunarodnim naporima da se osigura mir, bezbjednost i stabilnost", navodi se u saopštenju EU, koje je prenijela njena služba za medije.

Kako se navodi, svih 28 zemalja članica EU, pridružile su ovom ugovoru i odlučne su da nastoje da ostvaruju njegove ciljeve.

Neregulisana trgovina oružjem nastavlja da izaziva patnje u mnogim dijelovima svijeta podstičući sukobe, terorizam i organizovan kriminal, navodi se u saopštenju i dodaje da malo i lako oružje ubije oko 500.000 ljudi svake godine, pored žrtava drugog konvencionalnog naoružanja.

Odluka SAD-a da povuče svoj potpis neće doprineti tekućim naporima da se ohrabri transparentnost u međunarodnoj trgovini oružja, spriječi ilegalna trgovina oružjem, navodi se u saopštenju i dodaje da će EU nastaviti da poziva sve države i posebno velike uvoznike i izvoznike oružja da se pridruže Ugovoru o trgovini oružjem bez odlaganja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније