Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2019. 09:05   >>  09:05

KIM NA SASTANKU SA PUTINOM

Mir na Korejskom poluostrvu zavisi od SAD-a

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je tokom sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da će mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu u potpunosti zavisiti od budućeg stava Sjedinjenih Država, saopštili su danas sjevernokorejski mediji.

Kimova izjava tokom razgovora s Putinom juče u Vladivostoku vjerojatno će stvoriti dodatni pritisak na Sjedinjene Države da budu fleksibilnije po pitanju sjevernokorejskog zahtjeva za ublažavanje međunarodnih sankcija.

Drugi summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe u Vijetnamu u februaru nije urodio plodom. Amerikanci su tražili da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa, a Pjongjang je tražio ublažavanje sankcija.

Kim je rekao da čeka kraj godine u nadi da će SAD postati fleksibilnije u pregovorima.

"Situacija na Korejskom poluostrvu i u regiji došla je do kritične tačke s koje bi se mogla vratiti u prvobitno stanje nakon što je SAD zauzeo jednostrani stav u lošoj vjeri na nedavnom drugom sjevernokorejsko-američkom samitu", rekao je Kim, a prenijela je državna novinska agencija KCNA.

"Demokratska Narodna Republika Koreja pripremiće se za svaku moguću situaciju", dodao je Kim.

Putin prihvatio Kimov poziv u Sjevernu Koreju

Američki ambasador u Japanu Vilijam Hagerti rekao je za vašingtonski think-tank da je Kimov kontakt s Rusima i Kinom dio napora u traženju ublažavanja međunarodnih sankcija.

"Činjenica da se Kim sastao s Putinom naglašava da sankcije djeluju te da vrše ekstreman ekonomski pritisak na sjevernokorejski režim", rekao je Hagerti.

"Ovo što vidimo je pokušaj pronalaska načina kako bi se pritisak smanjio. Postoji jednostavniji način, a to je denuklearizacija", dodao je Hagerti.

Čini se da prvi susret Kima i Putina u četiri oka nije donio neke velike rezultate.

KCNA je javila da su se dvojica čelnika dogovorila da će poduzeti pozitivne mjere na više polja kako bi unaprijedili suradnju. Oni su razmotrili načine za promovisanje strateške komunikacije i taktičke saradnje kako bi se zajamčio mir na Korejskom poluostrvu.

Kim je pozvao Putina u posjetu Sjevernoj Koreji, a ruski predsjednik je taj poziv prihvatio.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније