Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 04. 2019. 23:00 >> 23:03
3

OSUDA MOSKVE

"Skandalozan zakon o ukrajinskom jeziku"

Zakon koji je danas usvojen u ukrajinskom parlamentu, a kojim se jača položaj ukrajinskog jezika na uštrb ruskog je "skandalozan", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

"To je skandalozan zakon, ne može se drugačije opisati. Imamo posla s odlukom koja ne radi ništa druge sem što povećava podjele u ukrajinskom društvu i udaljava sve od rješenja ukrajinske krize", rekla je Zaharova povodom zakona koji povećava kvote za ukrajinski jezik u medijima i komplikuje posao novoizabranom predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom prije nego što je preuzeo funkciju.

Prema njenim riječima, novi zakon krši i ukrajinski ustav i "veći broj međunarodnih normi".

Pitanje jezika je bolno za Ukrajinu, koja je najprije bila dio Ruske imperije, a potom Sovjetskog Saveza, i gdje je upotreba ukrajinskog jezika bila podložna ograničenjima a ponekad i zabrani.

Iako je ukrajinski jezik uznapredovao od raspada Sovjetskog Saveza a još više posle 2014. i početka krize na istoku zemlje, u Ukrajini i dalje živi brojna rusofona zajednica, koncentrisana uglavnom na istoku i jugu zemlje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније