Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

26. 04. 2019. 16:20 >> 16:19

PROVOKACIJA ILI POMOĆ

Pojednostavljena procedura za izdavanje pasoša

Rusija je pojednostavila proceduru izdavanja ruskih pasoša građanima Donbasa i Luganska, što je naišlo na negodovanje članica Evropske unije. Putin s druge strane poručuje da nemaju namjeru da tim potezom provociraju Ukrajinu.

"Rusija nema nikakvu namjeru da provocira Ukrajinu time što je uprostila proceduru za izdavanje pasoša građanima Donbasa. Ova odluka je izazvala negativnu reakciju? Čudno mi je da ovakva jedna odluka može da izazove bilo kod koga negativnu reakciju", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin i dodao da ne vidi razlog što su mnoge zapadne zemlje takvu mjeru osudile.

On je podsjetio da mnoge zemlje u okruženju odavno sprovode takvu politiku, te je kao primjer naveo Poljsku, Rumuniju i Mađarsku.

"Poljska još od 2009. izdaje takozvanu ’kartu Poljaka‘, Mađarska svojim građanima koji žive u drugim zemljama izdaje pasoše, Rumunija takođe. Zašto je onda problem kada Rusija to čini za svoje građane koji žive u Ukrajini. Što su Rusi koji žive u Ukrajini lošiji od Mađara ili Rumuna", upitao je Putin.

Štaviše, dodao je, Rusi na jugoistoku Ukrajine žive daleko gore nego bilo koja druga manjina, budući da ne mogu da putuju ni po Ukrajini, a kamoli po nekim trećim zemljama.

"Ova odluka je donijeta iz čisto humanitarnih razloga", naglasio je on.

Govoreći o odnosima sa Ukrajinom, Putin je rekao da Moskva želi da ih u potpunosti obnovi sa Kijevom, ali da će sve zavisiti od novog rukovodstva te zemlje.

Evropska unija, pak, ocijenila je danas da odluka Rusije da pojednostavi proceduru izdavanja ruskih pasoša Ukrajincima koji žive u Donjecku i Lugansku predstavlja napad na suverenitet Ukrajine.

U saopštenju EU se ističe da trenutak donošenja ove odluke neposredno poslije izbora u Ukrajini, "pokazuje namjeru Rusije da destabilizuje Ukrajinu i pogorša konflikt".

U saopštenju se iznosi očekivanje da će se Rusija uzdržati od akcija koje su protiv Sporazuma iz Minska, prenosi Rojters.

Odluku Rusije osudile su i Njemačka i Francuska navodeći da je ona suprotna neophodnom smirivanju tenzije i duhu i cilju Minskih sporazuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније