Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

25. 04. 2019. 20:38 >> 21:15
4

BIVŠI POTPREDSJEDNIK

Bajden u trci za predsjednika SAD-a

Bivši američki potpredsjednik Džo Bajden objavio je kandidaturu za predsjedničke izbore 2020. godine.

Bajden tako ulazi u trku za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore 2020. godine.

"Mi smo u bitki za dušu ove nacije", rekao je Bajden u video poruci objavljenoj rano ujutro po američkom vremenu.

Svoju kandidaturu je objavio u videu koji je objavljen na njegovom Jutjub kanalu, pod naslovom "Džo Bajden za predsjednika: Amerika je ideja", što će vjerojatno biti slogan njegove kampanje.

U videu je opisao sukobe do kojih dolazi u SAD-u, porast bijelih supremacista, te kritikovao Trampove reakcije na njih koji je prilikom jednog od sukoba bijelih supremacista i liberala u Čarstvilu rekao kako ima finih ljudi na obje strane, sa zaključkom:

"Tada sam znao da se borimo za dušu ove zemlje. Ako Trampu damo još četiri godine mandata on će ovu zemlju nepovratno promijeniti", rekao je Bajden.

Birače je pozvao da predsjedniku Donaldu Trampu uskrate drugi mandat u Bijeloj kući.

Bajden je bio potpredsjednik SAD-a tokom oba mandata predsjednika Baraka Obame.

Prije njega je svoju kandidaturu istaknulo 18 visokoprofiliranih demokrata.

Naime, prema američkom izbornom sistemu, republikanci i demokrati ističu svoje kandidature, a zatim se unutar tih stranaka provode preliminarni izbori, na kojima se odlučuje kojeg će kandidata stranka kandididovati za predsjedničke izbore.

Već se mjesecima spekulisalo o tome kada će se Bajden kandidovati. Njegova kandidatura znači da je trka za predsjedničkog kandidata među demokratima odbila najstarijeg i najiskusnijeg političara.

Džo Bajden, naime, ima 78 godina. Ova kandidatura mu je treći pokušaj, piše CNN.

Hafington Post piše kako bi mu u kandidaturi mogla pomoći njegova politička pozadina čovjeka koji dolazi iz radničke klase i koji je služio u dva mandatima Obame.

S tim bi se mogao istaknuti kao najizgledniji kandidat demokrata za izbore 2020. godine i na kraju to i postati. U politici je gotovo 50 godina.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније