Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2019. 12:01 >> 12:01
13

USVOJEN ZAKON

U Ukrajini jedini jezik ukrajinski

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, usvojio je danas zakon po kome je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u državi.

Taj zakon podržalo je 278 poslanika, a kako se navodi, za njegovo usvajanje bilo je neophodno najmanje 226 glasova, prenosi Tass.

Prema odredbama zakona, svi građani sada moraju da koriste ukrajinski jezik u svim sferama svog života, a sprovođenje dokumenta nadgledaće "inspektori za jezik", koji će biti prisutni na sjednicama u svim državnim organima, tržiti dokumente od javnih organizacija i političkih stranaka i izricati novčane kazne.

Nacrt ovog zakona, podsjećaju ruski mediji, izazvao je buru u javnosti u Ukrajini i inostranstvu.

Komesar SE za ljudska prava Dunja Mijatović svojevremeno je tražila da se predstavnici nacionalnih manjina uključe u njegovu izradu, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je Rusija veoma zabrinuta zbog kršenja jezičkih i obrazovinih prava nacionalnih manjina i da je Moskva tim povodom uputila pismo EK, SE, OEBS i NATO.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније