Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

24. 04. 2019. 22:17   >>  22:23

PROTIV PREDSJEDNIKA

Protest brazilskih domorodaca

Više od 1.000 brazilskih domorodaca okupilo se danas ispred parlamenta te zemlje na godišnjem trodnevnom protestu kako bi izrazili neslaganje s politikama predsjednika Brazila Žaira Bolsonara kojima im se, kako tvrde, ograničavaju prava.

Domoroci su na travnjaku ispred Kongresa podigli šatore, pjevali i plesali, s perjem u kosi i licima obojenim u crveno i crno.

Današnji, 15. godišnji protest počeo je izražavanjem animoziteta prema Bolsonaru, čije politike domorodački lideri opisuju kao najveće nazadovanje u njihovim pravima u nedavnoj istoriji.

Vlada je na protest poslala snage nacionalne garde, navodeći da je riječ o "preventivnoj mjeri". Na tom protestu 2017. godine policija je bacila suzavac na domoroce koji su uzvratili lukovima i strijelama.

Prije nego što je 1. januara postao predsjednik, Bolsonaro je obećao da neće dati više niti jedan centimetar zemlje domorodačkim grupama ako bude izabran i uporedio njihov način života u rezervatima sa životinjama koje žive u kavezima u zoološkom vrtu.

Prvog dana na mjestu predsjednika Bolsonaro je nadležnost za određivanje domorodačke zemlje i davanje licenci kompanijama za poslovanje u rezervatima preusmjerio s vladine agencije za pitanja domorodačkog stanovništva na ministarstvo poljoprivrede.

Aktivisti navode da će taj potez praktično paralisati dodjelu zemlje domorodačkom stanovništvu i olakšati poslovanje poljoprivrednim i rudarskim kompanijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније