Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

24. 04. 2019. 11:01 >> 11:01
1

ZAVRŠENO SUĐENJE U HONG KONGU

Prodemokratskim vođama 16 mjeseci zatvora

Zatvorske kazne izrečene su danas vodećim prodemokratskim aktivistima u Hong Kongu, zbog učešća u velikim demonstracijama koje su paralizovale tu bivšu britansku koloniju 2014. godine i razbjesnjele Kinu.

Četvorica aktivista dobilo je do 16 mjeseci zatvora, četvoro je dobilo uslovne kazne, a jednoj aktivistkinji je odloženo izricanje kazne do juna zbog bolesti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Njih devetoro je proglašeno krivim ranije ovog mjeseca zbog učešća u Pokretu kišobrana, kako su se zvale demonstracije koje su paralisale Hong Kong 2014, kada su demonstranti tražili pravo te teritorije da bira sopstvene vođe.

Dvojica vodećih ličnosti prodemokratskog pokreta Čan Kin-man (60), profesor socijologije i Beni Tai (54), profesor prava osuđeni su na po 16 mjeseci zatvora.

Baptistički sveštenik u penziji, 75-ogodišnji Ču Jiu Ming, treći član takozvane Okjupaj trojke je takođe dobio kaznu od 16 mjeseci zatvora, ali uslovno.

Njih troje se smatraju osnivačima pokreta koji je podstakao demonstrante na kampanju građanske neposlušnosti.

Od ostalih šestoro koji su proglašeni krivim ranije ovog mjeseca, dvojica su dobili zatvorske kazne od osam mjeseci, dvojica uslovne zatvorske kazne od osam mjeseci i jedan je dobio 200 sati socijalnog rada.

Aktiviskinji Tanji Čan je odloženo izricanje kazne do juna i produžena joj je uslovna sloboda da bi mogla da bude operisana.

Protesti su počeli kao reakcija na odluku Kine da će dozvoliti direktne izbore 2017. godine, ali da samo za kandidate koje je prethodno odobrio Peking.

Peking je vrlo osjetljiv oko statusa Hong Konga i zahtijeva više autonomije od Kine.

Ta bivša britanska kolonija vraćena je Kini 1997. pod uslovom da će zadržati visok nivo autonomije osim u pitanjima spoljnih poslova i odbrane za narednih 50 godina.

Pozivi troje aktivista za nenasilnu građansku neposlušnost 2014. godine zajedno sa studentskim protestima prerasli su u masovne demonstracije. Desetine hiljada ljudi je izašlo na ulice i tražilo prava na izbore na kojima se slobodno biraju kandidati.

Protesti su postali poznati kao Pokret kišobrana, pošto su demonstranti koristili kišobrane da se zaštite od suzavca koji je policija koristila da rastjera demonstrante.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније