Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

24. 04. 2019. 09:41 >> 09:52

ARHITEKTI U NOVOM STRAHU

Kiša bi mogla dodatno ugroziti Notr Dam

Arhitekti koji već rade na obnavljanju pariške katedrale Notr Dam, u novom su problemu, jer bi najavljena kiša mogla dodatno da je ošteti. Crkvu užurbano prekrivaju, piše BBC.

Naime, svod katedrale, koji se djelimično urušio tokom požara koji je Notr Dam zahvatio prošlog ponedjeljka, već je sada natopljen vodom. Osim toga, na svodu su i tri velike rupe. Jedna od njih nastala je kada se urušio zvonik.

Arhitekti se boje da bi obilna kiša mogla uzrokovati dodatno urušavanje crkve.

"Hitno postavljanje pomoćne cerade jedan je od najvećih prioriteta. Grede su tamo, cerada stiže. Spremni su i penjači i građevinski radnici", rekao je za francusku BFM TV Filip Vilnev, glavni arhitekt koji radi na obnovi.

Već se sada planira razapinjanje posebnog funkcionalnog "kišobrana" na krovu crkve kako bi rekonstrukcija tekla bez većih problema. No, taj kišobran još nije spreman, a prijetnja padavina preozbiljna je da bi se čekalo njegovo razapinjanje. Kiša bi u Parizu trebala pasti i u četvrtak.

Postojala je bojazan da bi požar koji je u katedrali buknuo 15. aprila mogao uništititi osam vjekova staru crkvu. Vatrogasci su požar uspjeli da ugase, a veći dio enterijera crkve ostao je neoštećen. Radovi na stabilizaciji konstrukcije katedrale traju otkad je požar ugašen.

Slavna katedralina rozeta začuđujeće je preživjela požar i već je zaštićena drvenim potpornjima i zaštitnim materijalima.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će se simbol Pariza obnoviti za pet godina, po mogućnosti prije Olimpijskih igara u Parizu, koje bi se u tom gradu trebale održati 2024. godine.

Troškovi obnove vjerovatno će biti ogromni, međutim poznati i imućni Francuzi već su se obvezali da će dati stotine miliona eura za potrebe obnove.

Dok se čeka sanacija štete i izgradnja uništenih dijelova katedrale, u blizini će se izgraditi privremena drvena katedrala kako bi se moglo nastaviti s crkvenim poslovima, a taj predlog je podržala gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније