Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

22. 04. 2019. 19:15 >> 19:15
1

BIJELA KUĆA

SAD ukinule izuzeće od sankcija za iransku naftu

Predsjednik SAD Donald Tramp odlučio je da ukine izuzeće koje je važilo za osam zemalja za kupovinu iranske nafte, kako bi se izvoz nafte iz Irana sveo na nulu, saopštila je danas Bijela kuća.

 

Od početka maja tih osam zemalja - Kina, Indija, Turska, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Italija i Grčka - biće pod prijetnjom američkih sankcija ako nastave da kupuju naftu od Irana.

Vašington je od novembra uveo oštre ekonomske sankcije Iranu kao i svakoj zemlji koja ih ne poštuje, poslije povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog između Teherana i velikih sila 2015. godine.

Glavna mjera bila je zabrana prodaje nafte. SAD su tada međutim pojedine zemlje na šest meseci izuzele od zabrane, ocijenivši da svjetsko tržište neće moći da podnese suviše nagli prekid prodaje iranske nafte.

"SAD, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tri najveća proizvođača energenta na svijetu, zajedno sa našim prijateljima i saveznicima, obavezuju se da će djelovati tako da se osigura da svjetsko tržište nafte ostane dovoljno snabdjeveno", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније