Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

21. 04. 2019. 22:20   >>  22:24 25

VIŠE OD 200 MRTVIH

Šri Lanka: Uhapšeno 13 osumnjičenih za napad

Policija Šri Lanke je saopštila da je uhapsila 13 osumnjičenih u vezi s današnjim bombaškim napadima u kojima je ubijeno više od 200 osoba, među kojima 35 stranih državljana, a preko 560 je povrijeđeno na crkve i hotele.

Polcija je navela i da je pronašla vozilo za koje sumnja da je korišćeno za prebacivanje osumnjičenih do glavnog grada Kolumba.

Pronađena je i kuća koju su napadači koristili, navela je policija.

U akciji policije na jednu kuću u Kolombu uhapšeno je sedam osoba, a pri raciji su poginula tri policajca, prenosi Rojters.

Agencija AFP prenosi da je među stradalima i 35 stranaca.

Među stranim državljanima koji su žrtve napada državljani su najmanje pet zemalja - SAD, UK, Holandije, Portugala i Kine.

"Ima mnogo povrijeđenih u kritičnom stanju", izjavili su Frans presu policijski zvaničnici i dodali da više od 250 osoba je prebačeno u bolnice.

Ministar odbrane Šri Lanke Ruvan Vijevardan ranije je izjavio da su identifikovali krivce.

"Vjerujemo da će krivci koji su uključeni u teroristički čin biti uhapšeni u najkraćem mogućem roku. Identifikovani su", rekao je dodavši da policija i vojska istražuju napad.

Rekao je da će preduzeti sve mjere protiv svih ekstremističkih grupa koje djeluju u zemlji.

 

U Negombu, sjeverno od glavnog grada, stradalo je 67 osoba u napadu na crkvu, a u gradu Batikalao na istoku, poginulo je 25 ljudi.

Poslije tih napada u cijeloj zemlji su otkazane proslave Uskrsa.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade.

Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prijestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana.

Ta crkva je na svojoj Fejsbuk stranici postavila fotografije razaranja u unutrašnjosti zdanja i zatražila pomoć javnosti.

BBC javlja da su napadi izvedeni tokom uskršnje službe u crkvama.

 

Predsjednik te zemlje Metripala Sirisena je u saopštenju pozvao ljude da ostanu mirni i da sarađuju sa policijom u istrazi napada.

Vlada Šri Lanke proglasila je policijski sat koji će trajati od 18 sati po lokalnom vremenu do 6 sati ujutro, i poručila je građanima i turistima da odmah svi krenu prema svojim kućama i odredištima te da ne izlaze na ulicu.

 

Premijer Ranil Vikremesinge ranije je osudio napade i pozvao građane na jedinstvo.

"Oštro osuđujem kukavičke napade na naše ljude danas", rekao je on.

Osude napada u Šri Lanki stižu sa svih strana svijeta.

 

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније