Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Kurir, Objavila: J.B.Č. ]

18. 04. 2019. 09:12   >>  09:11

IMA GA U ČOKOLADI, ŽVAKAMA

Francuska zabranjuje upotrebu aditiva E171 u ishrani

Titanijum dioksid će od 2020. godine biti na listi zabranjenih dodataka prehrambenim proizvodima u Francuskoj. Takva odluka uslijedila je nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbjednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbjedno korišćenje tog aditiva.

Titanijum dioksid koji je označen kao aditiv E 171, koristi se u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume.

Francuska je 2017. godine naložila detaljnu pretragu te supstance, poslije objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA), titanijum dioksid prolazi kroz zid crijeva i dolazi do drugih djelova tijela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbjednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbjedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavijestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske Unije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније