Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RSE, Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2019. 09:00   >>  08:59 6

PRINC O NOTR DAMU

"Poželio sam da budem vatrogasac, a ne arhitekta"

Pred ovim slikama sam se osjećao kao čitav svijet, uznemiren s osjećajem nemoći pred katastrofom. U tom trenutku sam poželio da sam prije vatrogasac nego arhitekta, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), povodom požara koji je 15. aprila zahvatio katedralu Notr Dam, crnogorski princ Nikola II Petrović – Njegoš, prestolonasljednik dinastije Petrović, nosilac najvišeg odlikovanja Francuske Republike – Nacionalnog ordena Legije časti, po profesiji arhitekta i član Francuskog društva arhitekata u rodnoj Francuskoj gdje i dalje živi.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa princ Nikola Petrović je kazao da su vidljiva oštećenja na katedrali ogromna.

"Bojim se da nećemo biti u mogućnosti da procjenimo obim štete. Slika rušenja strelice tokom požara će ostati zauvijek urezana u sjećanje. No, srećom se struktura zidova i dvije kule očuvala zahvaljujući hrabroj intervenciji vatrogasaca", kazao je princ.

On je ociejnio da će restauracija biti "jedna teška i delikatna radnja" koja će zahtijevati vrijeme (ovdje govorimo o deceniji), talente, ali i značajne fondove.

Na pitanje, da li je teža situacija sa onim što spada u domenu građevine ili unutrašnjih dragocjenosti, princ je kazao da je dio dragocjenosti koje su u unutrašnjosti katedrale, iznešen tokom požara zahvaljujući vatrogascima koji su rizikovali svoje živote.

"Najvažnije relikvije su spašene. Kao i najvažniji vitraži. Ne znamo šta je izgubljeno, ali je sigurno da izgubljeni predmeti neće biti pronađeni. Kada je sama građevina u pitanju, jedina nepopravljiva šteta je krovna konstrukcija iz 13. Vijeka koju zovemo 'šuma', ali je to dio koji se ni ne vidi. Fizički to neće predstavljati problem, ali je dio duše građevine sagrađene rukama hiljade radnika prije osamsto godina nestao ovog petanestog aprila", kazao je princ Nikola Petrović.

Govoreći o vremenu koje će biti potrebno da se obnovi i novcu koji treba da bude uložen princ je kazao da su to pitanja koja zavise isključivo od volje ne samo Vlade već i od volje čitavog naroda.

"Kada vidite kolektivnu emociju koja se danas pokazala, vidite da postoji jaka volja, a već je i dio značajnih sredstava koja su potrebna prikupljena zahvaljujući donacijama. Kada je u pitanju vrijeme, sve zavisi kako će se institucije organizovati. Ovo može da potraje minimum tri godine, kako kaže bivši ministar kulture, gospodin Žak Lang, ili deset godina kako se inače priča. Ukoliko postoji volja Vlade, pet godina bi bio jedan razumno postavljeni cilj", kazao je princ.

On je dodao da uzrok požara sigurno postoji ali da još uvijek niko ne može da ga utvrdi.

"Istrage koju su u toku će morati utvrditi uzrok. A priori, ne bi trebalo da se radi o podmetnutom požaru. Moglo bi da bude nespostojanje protivpožatnog aparata. Posao postavljanja olovnog lima za krov podrazumijeva korišćenje lemilica na gas, dakle prisustvo plinskih boca je moglo odigrati značajnu ulogu prilikom širenja vatre. Naravno, prerano je da bismo to znali. Sigurno je da će bezbjednosne mjere na gradilištu značajnih građevina nakon ovog tragičnog dana biti pojačane", kazao je princ Nikola Petrović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније