Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 04. 2019. 21:10 >> 21:11
8

MAKRON PORUČIO

"Obnovićemo Notr Dam za pet godina"

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras da će katedrala Notr Dam koja je djelimično uništena u požaru, biti obnovljena za pet godina.

"Obnovićemo katedralu i biće još ljepša. Želim da gradnja bude završena za pet godina", rekao je predsjednik u kratkom televizijskom obraćanju, 24 sata nakon ogromnog požara koji izbio u katedrali.

Makron je rekao da ima mnogo toga da se izgradi i zahvalio je vatrogascima, donatorima i policiji na pruženoj pomoći.

Donacije raznih velikih preduzeća i bogataša za obnovu katedrale Notr Dam premašile su danas 600 miliona eura.

Porodica Betankur, nasljednica kompanije L'Oreal, najavila je da će dati 200 miliona eura, francuska grupa LVMH i porodica Arno takođe će dati 200 milona eura, dok su po 100 miliona eura obećale naftna komapnija Total i porodica industrijalaca Pino koja vodi kompaniju Kering.

Poslije požara koji je ugašen nakon nekoliko sati, vlast radi na obezbjeđivanju očuvane kontrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbjedno da uđu i iznesu vrijedna umjetnička djela iz katedrale.

Požar nije podmetnut

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu bio je nesrećan slučaj, rekao je francuski tužilac koji vodi istragu. On je, kako prenose svjetski mediji, dodao da požar nije podmetnut i da se sigurno ne radi o namjernom paljenju.

"Ova istraga je izrazito opsežna i komplikovana i trenutno u njoj učestvuje 50 ljudi. Svi favorizujemo teoriju da je požar izazvan nesrećnim slučajem", rekao je francuski tužilac Remi Heic.

Podsjećamo, vlasti su pokrenule istragu o ogromnom požaru koji je juče poslijepodne izbio u katedrali u srcu Pariza, uništivši njen krov i toranj.

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam vjekova star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati prije nego što je stavljen pod kontrolu, a sačuvani su zvonici i spoljašnji zidovi.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније