Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

16. 04. 2019. 11:16 >> 18:31
5

REZULTATI ANKETE

Rekordan broj Rusa pozitivno o Staljinu

Broj Rusa koji pozitivno ocjenjuju ulogu sovjetskog vožda Josifa Staljina u istoriji zemlje dostigao je rekord, pokazuje anketa koju je objavio ruski nezavisni Levada centar.

Tako se izjasnilo čak 70 odsto Rusa u istraživanju sprovedenom u martu, dok je njegovu ulogu negativno ocijenilo 19 odsto.

Pozitivan odnos prema Staljinu ima 51 odsto anketiranih, od kojih 41 odsto osjeća poštovanje, što je maksimum od 2001. godine. Negativan odnos ima 14 odsto, a 26 odsto nema nikakav stav.

Skoro polovina anketiranih (46 odsto), smatra da su zločini u Staljinovo doba bili opravdani "velikim rezultatima i ciljevima", a 45 odsto se izjasnilo da se ljudske žrtve ne mogu ničim opravdati.

Levada centar navodi da pozitivna osjećanja prema Staljinu nemaju samo pristalice Komunističke partije Rusije.

Rezultati su pokazali da oni koji su na prethodnim predsjedničkim izborima glasali za kandidata te partije pokazali "oduševljenje", "poštovanje" i "simpatiju" prema Staljinu, u istoj meri kao i oni koji su glasali za predsjednika Vladimira Putina.

Anketa je takođe pokazala da se mišljenje o neopravdanosti ljudskih žrtava koje je sovjetski narod imao u vrijeme Staljinovog doba postepeno smanjuje.

Levada centar navodi da, čak suprotno, dio anketiranih koji može da opravda ljudske gubitke iz tog perioda raste. Ove godine se tako izjasnilo 46 odsto, dok je takvih prošle godine bilo 36 odsto, a 2017. godine 27 odsto.

Istraživanje je sprovedeno od 21. do 27. marta ove godine na reprezentativnom uzorku, a statistička greška ne prelazi 3,4 odsto, naveo je Levada centar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније