Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 04. 2019. 07:11   >>  20:28 25

VATROGASCI SAOPŠTILI

"Spašena konstrukcija Notr Dama"

Katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio je ogroman požar u kojem se urušio toranj tog istorijskog zdanja, jednog od najposjećenijih spomenika u Evropi. Pariski vatrogasci saopštili su da su poslije nekoliko sati gašenja požara u katedrali uspjeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u cjelini, javila je agencija Frans pres.

"Možemo da kažemo da je konstrukcija Notr Dam spasena u cjelini", izjavio je komandant vatrogasne brigade Žan-Klod Gale i dodao da je vatra stišana.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Njunez izjavio je da i dalje postoji izuzetan oprez, ali je dodao da je sad optističniji.

Prema preliminarnoj istrazi, izgleda da je požar slučajno izbio.

Posebna oprema je donijeta na lice mjesta, a na društvenim mrežama su postavljene fotografije na kojima se vide vatrogasci na visokim skelama odakle gase požar.

"Strašan požar", izjavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo, koja se nalazi na licu mjesta kao i nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na obližnjem mostu u samom srcu glavnog grada Francuske.

Požar je izbio tokom nedjelje uoči Uskrsa, dok vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale.

Gust dim izlazio je iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Mnogi francuski mediji na internetu uživo su prikazivali snimke i fotografije.

Požar je prvo zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širio se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrijednih umjetničkih djela u katedrali.

Oko 13 milona turista godišnje posjeti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod rijeke Sene.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vrijeme biskupa Morisa de Silija. Gradnja je trajala gotovo dva vijeka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

Viktor Igo je ovjekovečio katedralu u romanu "Bogorodična crkva u Parizu" (1831), priči o zvonaru Kvazimodu.

Notr Dam je napoznatija katedrala u Francuskoj, poslije katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније