Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

14. 04. 2019. 14:00 >> 14:05

PORUKA VOJSCI

Sudanci traže prelaz na civilnu vlast

Organizatori protesta u Sudanu koji su doveli do zbacivanja dugogodišnjeg predsjednika Omar al Bašira pozvali su vojsku da odmah i bezuslovno preda vast prelaznoj civilnoj vladi koja bi vladala četiri godine.

Političke partije i pokreti iza četvoromjesečnih protesta naveli su u zajedničkom saopštenju kasno sinoć da će ostati na ulicama dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Oni su rekli da bi primopredaja civilnim vlastima bila "prvi korak ka padu režima".

Vojska je imenovala civilni savjet koji će kako je navela vladati dvije godine ili manje dok se ne organizuju izbori. Članovi savjeta sastali su se juče sa delegacijom organizatora protesta.

Demonstranti strahuju da će vojska, gdje dominiraju Baširovi ljudi, držati vlasti ili imenovati nekog iz sopstvenih redova da vlada zemljom.

Poslije zbacivanja Bašira, koji je bio na vlasti od 1989. godine, ostavku je poslije samo jednog dana na vlasti podnio načelnik Vojnog savjeta Avad Ibn Uf koji je imenovao Abdela Fataha al Burhana da ga zamijeni.

Protesti u Kartumu su nastavljeni i nakon zbacivanja al-Bašira, a demonstarnti traže neodložno formiranje civilne vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније