Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

10. 04. 2019. 08:13   >>  08:13

"DUŽI PERIOD IZLASKA"

Novo odgađanje Bregzita, ali uz uslove

Lideri Evropske unije (EU) odobriće britanskoj premijerki Terezi Mej da po drugi put odgodi Bregzit, ali bi od nje mogli da zatraže da prihvati znatno duži period izlaska iz EU.

Francuska insistira na uslovima kojima bi se ograničile šanse Londona da ugrozi blok, javlja Rojters.

Britanska premijerka razgovarala je u utorak u Berlinu i Parizu sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom o izasku Britanije iz bloka i, mada nije jasno šta su se njemačka kancelarka i francuski predsjednik dogovorili sa Mej, nacrt zaključaka za sjutrašnji hitan samit EU ukazuje da će Britaniji biti omogućeno još jedno odgađanje izlaska, ali pod određenim uslovima.

"Ujedinjeno Kraljevstvo omogućiće ostvarivanje zadataka Unije i uzdržaće se od bilo kakvih mjera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva Unije", navodi se u nacrtu zaključaka u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija napominje da bi Britanija, kao punopravna članica EU, u teoriji mogla da stavi veto na bilo kakvu veliku političku odluku.

U međuvremenu, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je za BBC da bi EU trebalo da razmotri da ponudi Britaniji "fleksibilan izlazak" za najviše godinu dana, uz mogućnost da Uniju napusti i ranije, ukoliko parlament ratifikuje sporazum.

On je u pismu liderima EU, naveo da ima malo razloga da vjeruje da će sporazum o Bregzitu biti odobren do 30. maja, kada ističe rok za produžetak Bregzita koji je Mej zatražila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније