Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

05. 04. 2019. 08:35   >>  08:37

SUD NA NOVOM ZELANDU

Traži psihijatrijsku procjenu za Taranta

Novozelandski sudija naložio je danas pshijatrijsku ekspertizu Australijanca Brentona Taranta koji je u nedavnom napadu na dve džamije u Krajstčerču, direktno prenoseći masakr preko interneta, ubio 50 osoba.

Taranta (28), koji je uhapšen ubrzo poslije napada, pregledaće dva stručnjaka, rekao je sudija Kameron Mander, tokom kratkog saslušanja u Krajstečerču, gdje je Tarant optužen za ubistvo 50 i pokušaj ubistva još 39 ljudi.

Tarant nije bio fizički prisutan na saslušanju, već je to pratio putem video linka iz zatvora u Oklandu, gdje se nalazi u izolaciji od hapšenja. Australijanac nije ništa rekao za vrijeme saslušanja.

Sud ga nije pitao da li se izjašnjava krivim ili ne.

Po nalogu suda, medijima nije dozvoljeno da snimaju ili slikaju optuženog.

Tarant je 15. marta ubio vjernike u dvije džamije za vrijeme molitve petkom. Australijanac je napad prenosio uživo preko interneta, a prije masakra je objavio svoj "manifest" u kojem navodi planove i razloge za napad.

Novozelandske vlasti su saopštile da su 24 osobe i dalje hospitalizovane zbog posljedica ranjavanja tokom napada.

Tarant je tokom prvog saslušanja na sudu izgledao ravnodušno, a kada je ušao u sudnicu rukom je napravio znak bijelih suprematista.

Napadač u autobiografskom dijelu svog "manifesta" navodi da je imao normalno detinjstvo i mladost. Dodao je da je rasista i fašista i da je Osvald Mozli (Oswald Mosley), koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji jedna od istorijskih ličnosti koja mu je najbliskija po ubjeđenjima.

Njegovo okruženje je navelo da se promijenio poslije nekoliko putovanja po Evropi, gdje je između ostalog autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније