Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 04. 2019. 21:03 >> 21:08

MOGERINI OTKRILA

Brisel: Mural posvećen ljudima Z. Balkana

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini danas je u Briselu otkrila novi mural mladog umjetnika iz Bosne i Hercegovine Rikarda Druškića koji je posvećen ljudima iz Zapadnog Balkana i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama.

U obraćanju na ceremoniji u Briselu Mogerini je zahvalila umjetniku i njegovom timu, ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana koji su prisutni, što kako je rekla, daje znak jedinstva regiona, navodi se u govoru koji je prenijela njena medijska služba.

Ona je rekla da ne samo da je mural koji je otkriven u okviru kulturne nedjelje EU-Zapadni Balkan, divan poklon za Brisel i za Evropu, već se njime dovodi Balkan tamo gdje mu je mjesto.

"Ja vjerujem da ovo izuzetno umjetničko djelo dovodi Balkan tamo gdje pripada, a to je u srce Evrope", rekla je Mogerini.

Sada je na nama na nivou EU sa našim zemljama članicama i sa vlastima balkanskih zemalja da dovedemo Balkan unutar Evropske unije, to je sljedeći korak, dodala je ona.

"Uvjerena sam danas da je u odnosu na prije pet godina, a naš mandat počeo je prije četiri i po godine, svaki od šest partnera koje imamo na Zapadnom Balkanu bliže Evropskoj uniji", rekla je visoka predstavnica.

Mogerini je rekla da vjeruje da može da se iskoristi narednih sedam mjeseci do kraja mandata sadašnjeg saziva Evropske komisije da se naprave neki nepovratni koraci za svaku od balkanskih zemalja da se približi EU.

Mogerini je rekla da ne voli da koristi riječ proširenje kada govori o balkanskim zemljama već da misli da je to prije ponovno ujedinjenje evropskog konitinenta.

"Mislim da će ovaj mural biti snažan podsjetnik ne samo za građane Brisela i Belgije nego i cijele Evrope i institucija EU da završe posao ponovnog ujedinjenja našeg kontineta", rekla je ona.

Mogerini je ocijenila da je ovakvo umjetničko djelo najbolji način da se izliječe rane rata u regionu jednom zauvijek i da se to uradi na takav šareni veso način kojim se uvijek izražava mlada generacija Balkana.

"Mislim da znate gdje pripadata i to je ovdje. Tako da vam se zahvaljujem što ste nam donijeli ovaj poklon", rekla je Mogerini.

Mural je dio kulturne nedjelje EU Zapadni Balkan koji organizuje Služba EU za spoljne poslove (EEAS) u Briselu da proslavi zajednički evropski identitet i jaku kulturnu vezu između Unije i Zapadnog Balkana, saopštila je EU. Naziv murala je "Samo sa srcem se dobro vidi" i on nas poziva da gledamo jedni druge sa otvorenim srcima bez predrasuda, navodi EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније