Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

31. 03. 2019. 19:15 >> 18:40

LOKALNI IZBORI

Zatvorena birališta u Turskoj

U Turskoj su zatvorena birališta na lokalnim izborima, na kojima je pravo glasa imalo više od 57 miliona birača, prenosi AP.

Agencija podsjeća da ovi izbori predstavljaju ključni test za popularnost turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove Partije pravde i razvoja u vrijeme oštrog privrednog pada u zemlji.

Navodi se da su birani gradonačelnici 30 velikih gradova i 51 provincijske prijestonice, kao i čelni ljudi 922 okruga u Turskoj i poslanici lokalnih skupština.

Na prethodnim lokalnim izborima održanim 2014. Erdoganova stranka osvojila je skoro 43 odsto glasova i zadržala vlast u Istanbulu i prijestonici Ankari.

Na izborima za lokalnu vlast u najvećem turskom gradu Istanbulu ranije danas su glasala dvojica glavnih kandidata, prenosi AP i podsjeća na izjavu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je i sam bio gradonačelnik te metropole u kojoj živi 15 miliona ljudi, da je pobjeda tu od ključne važnosti i da "ko god pobijedi u Istanbulu, osvaja Tursku".

Mediji su zabilježili glasanje kandidata vladajuće stranke Binalija Jildirima, bivšeg Erdoganovog premijera i ministra saobraćaja i opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua, koji je do sada bio na čelu jedne od istanbuskih opština.

AP podsjeća da mandat gradonačelnika Istanbula traje pet godina.

Erdogan je takođe glasao u ovom gradu u okviru lokalnih izbora koji po ocjeni AP predstavljaju ključni test za njegovu popularnost u vrijeme oštrog privrednog pada.

Navodi se da je Erdogan u obraćanju medijima prisutnim na glasačkom mjestu izrazio žaljenje zbog smrti dvije osobe u pokrajini Malatja na istoku Turske, koje su imale veze s izborima.

Temel Karamolaolu, vođa manje turske islamski orijentisane Partije sreće, izjavio je ranije danas da su ubijeni volonter i posmatrač izbora iz redova te stranke.

On je izjavio da je članove Partije sreće napao rođak kandidata iz turske vladajuće Partije pravde i razvoja, čiji je lider Erdogan.

Turska novinska agencija Anadolija izvijestila je da je jedna osoba ubijena, a jedna povrijeđena u svađi između pristalica konkurentskih kandidata na lokalnim izborima. AP navodi da je Erdogan poručio da "ne bi bilo korektno da se od ovoga pravi ispitivanje ili presuđivanje između političkih stranaka".

Turski predsjednik je lokalne izbore nazvao "ključnim osloncem demokratije" i dodao da bi uspjeh njegove partije dodao "veliku moć" predsjedničkoj administraciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније