Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

30. 03. 2019. 11:16 >> 10:54
1

HUAWEI

Prihod u 2018. porastao za petinu

Kineski telekomunikacijski div "Huawei" izvijestio je da mu je neto dobit u 2018. skočila 25 odsto uprkos "vanjskim smetnjama" povezanim s američkom kampanjom fokusiranom na optužbe za špijunažu.

Neto dobit prošle je godine dostigla 59,3 milijarde juana (8,8 milijardi dolara), stoji u saopštenju kompanije.

Ukupni su prihodi porasli 19,2 odsto, na 721,2 milijarde juana (107 milijardi dolara). U odjeljenju potrošačke elektronike prihodi su porasli 45 odsto.

U ključnom odjeljenju telekomunikacijske infrastrukture prihodi su smanjeni za 1,3 odsto, nakon 2,5-postotnog rasta u 2017.

"U predstojećem razdoblju učinićemo sve što je u našoj moći da se otresemo vanjskih smetnji, poboljšamo upravljanje i ostvarimo napredak u ostvarivanju naših strateških ciljeva", poručio je predsjednikj izvršnog odbora Guo Ping.

"Huawei" je vodeći svjetski proizvođač opreme za novu 5G generaciju mobilnih mreža koja će pametnim telefonima osigurati gotovo trenutnu vezu, ali je na zapadnim tržištima naišla na otpor zbog straha od mogućeg pristupa Pekinga važnoj infrastrukturi.

Problem za kompaniju predstavlja i hapšenje finansijske direktorice Meng Vangdžo u decembru 2018. u Kanadi. Meng je uhapšena po nalogu SAD-a zbog optužbi da je kompanija zanemarila američke sankcije Iranu.

U odvojenom su slučaju dvije "Huaweijeve" podružnice ove godine optužene i za krađu poslovnih tajni američkog T-Mobilea.

Prilikom predstavljanja poslovnih rezultata Ping je ponovio da "Huawei" ne predstavlja sigurnosni rizik, naglašavajući da mu je dominantni položaj na tržištu osigurao poziciju ključnog igrača u uspostavi mreža 5G širom svijeta.

"Uvjereni smo da će kompanije koje odluče sarađivati s Huaweijem biti najkonkurentnije u 5G eri", naglasio je čelnik kineske kompanije.

"Zemlje koje odluče da rade sa Huaweijem osiguraće prednost u sljedećem talasu rasta na području digitalne ekonomije", dodao je.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније