Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 08. 2013. 21:10 >> 21:18

PRIPREME ZA UDAR

Asad evakuiše vojne i bezbjednosne komande

Snage sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, evakuisale su većinu osoblja iz sjedišta vojnih i bezbjednosnih komandi u centru Damaska, pripremajući se za vojni udar Zapada, saopštili su danas opozicioni izvori i stanovnici.

Vojne jedinice smještene u blizini glavnog grada zaplijenile su nekoliko kamiona s prikolicama, očigledno da bi prenijele teško naoružanje na alternativne lokacije, što za sada nije učinjeno, najvjerovatnije zbog toga što se duž glavnih autoputeva vode žestoke borbe, potvrdio je jedan neimenovani izvor.

 

 

Među djelimično evakuisanim zgradama je sjedište Generalštaba na trgu Umajad,obližnja vazduhoplovna komanda i bezbjednosni kompleksi u zapadnom kvartu Kfar Susek, prenio je Rojters.

Zvaničnici sirijske vojske zasad nisu javno komentarisali izmještanje osoblja i opreme, kao ni portparoli vlade.

Zgrada Generalštaba, jedno od najznačajnijih vojnih sjedišta u zemlji, radila je sa smanjenim brojem osoblja, poslije pobunjeničkog bombaškog napada u septembru 2012. godine.

Tokom posljednjih 48 sati na ulazima nekoliko sjedišta vojske, uključujući i Generalštab, primijećeni su kamioni koji su, u tišini, očigledno prenosili dokumenta i lako naoružanje.

- Kad biste bacili iglu na Kfar Suseh, čuli biste kad padne - rekao je Rojtersu jedan stanovnik kvarta u blizini tog trga.

Brigadni general Mustafa el-Šeik, jedan od visokih zvaničnika vojske koji su dezertirali, rekao je s nepoznate lokacije u Siriji da je, prema obavještajnim podacima Slobodne sirijske armije, komanda Generalštaba premještena u podnožje planinskog regiona sjeverno od Damaska.

- Različite komande premještene su u škole i podzemne bunkere. Ipak, nijesam siguran da će to donijeti režimu išta dobro - rekao je Šeik.

Prema svjedočenju stanovnika kvarta u podnožju planine Kasiun kod Damaska gdje su smještene elitne jedinice garde, izmješten je veći dio artiljerije, a sjedište 105. bataljona Republikanske garde je ispražnjeno.

Aktivisti u istočnom Damasku kažu da su barake i zgrade Republikanske garde i Četvrte divizije u blizini predgrađa Somarija i Muadamija evakuisane, a da su se vojnici i njihove porodice premjestili u grad.

Velika Britanija i SAD privode kraju izradu plana o pokretanju kaznenog vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja sedmice, poslije optužbi o korišćenju hemijskog oružja u toj zemlji.


S druge strane, Moskva smatra da bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da sačeka da inspektori te organizacije predaju izvještaj o navodnom korišćenju hemijskog oružja u napadima u Siriji prije nego što razmotri kako će reagovati.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je ranije danas da je inspektorima UN za hemijsko oružje potrebno četiri dana da završe istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније