Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

27. 03. 2019. 11:56   >>  11:27

GRČKA UPUTILA DEMARŠ

Turski avioni sve češće u grčkom vazdušnom prostoru

Grčko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš turskom ambasadoru u Atini, navodeći da turski borbeni avioni sve češće narušavaju vazdušni prostor Grčke.

Ovog puta je konkretan razlog za demarš bilo "ometanje" helikoptera kojim je letio grčki premijer Aleksis Cipras na ostvo Agatonisi u Egejskom moru, gdje je prisustvovao obilježavanju godišnjice ustanka protiv osmanske vladavine 1821. godine, prenosi grčki list "Katimerini".

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se grčki i turski ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos i Mevlut Čavošoglu složili da će se delegacije Grčke i Turske sastati kako bi razgovarale o mjerama za izgradnju povjerenje zasnovanim na sporazumu koji su 1988. godine potpisali tadašnji grčki premijer Karolos Papuljas i njegov turski kolega Mesut Ilmaz.

Tokom 25. marta, koji je dan nezavisnosti u Grčkoj, turski avionu su 47 puta u istočnom Egeju narušili grčki nacionalni vazdušni prostor, a zvaničnici u Atini tvrde da se aktivnostima Turske na Egeju krši sporazum iz 1988. koji, citiraju, predviđa da se obije zemlje uzdrže od vojnih aktivnosti i izbjegavaju vojne vježbe tokom perioda turističke sezone, kao i nacionalnih i vjerskih praznika.

Grčki zvaničnici vide narušavanje vazdušnog prostora kao demonstraciju agresivnog stava Turske, kao i kampanje koju vodi Redžep Tajip Erdogan uoči lokalnih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedjelju.

Prema izvještajima, Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povrijeđen grčki vazdušni prostor. Helikopter je morao da leti niže kako bi izbjegao turske avione, koje su presreli grčki avioni F-16.

Incident u blizini Agatonisija u Grčkoj vide još i kao manifestaciju dugo promovisane turske teorije o "sivim zonama" u Egejskom moru, kojom se osporava suverenitet Grčke na nekolika ostrva u istočnom Egeju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније