Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Klix.ba Objavila: M.M.Lj. ]

26. 03. 2019. 23:40   >>  23:12

NA INTERNETU

EP usvojio sporni zakon o autorskim pravima

Evropski parlament izglasao je preliminarnu verziju zakona o autorskim pravima na internetu, među kojima je i kontroverzni član 13 koji je prethodno izazvao velike debate.

 

Član 13 Zakona o autorskim pravima na internetu obavezuje platforme poput Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera da filtriraju sadržaje koje korisnici postavljaju i provjeravaju da li je došlo do kršenja autorskih prava.

Nacrt zakona usvojen je sa 348 glasova za, 274 protiv i 36 suzdržanih. Države članice EU sada formalno treba da odobre ovaj zakon.

Prema ovoj rezoluciji, platforme društvenih medija moraće da osiguraju preneseni sadržaj ne krši pravila o autorskim pravima, kompanijama će biti potrebni ugovori o licenciranju s nosiocima prava, a neprofitne organizacije moći će da koriste podatke u istraživačke i obrazovne svrhe.

Postojeći evropski zakon o autorskom pravu datira još od 2001. godine kada tehnološki divovi poput Gugla i Fejsbuka nisu imali toliki uticaj na društvo kao danas. Dužnosnici EU svjesni su činjenice da puno materijala koji su zaštićeni autorskim pravima završi na internetu, a da ne bude plaćeno izvornim vlasnicima, a Evropski sud pravde već dugo poziva na njegovu modernizaciju u skladu s digitalnim vremenom.

Član 13 ovog zakona kontroverzan je jer se dugo vremena vode žestoke rasprave. Novom zakonu žestoko se protive Gugl i Fejsbuk koji dijeljenjem sadržaja dobijaju prihode od reklama te zagovornici slobodnog interneta koji strahuju da će tom mjerom doći do njegovog ograničavanja. Izdavači i umjetnici bili su za donošenje ovog zakona, jer smatraju da će na taj način osigurati da autori, umjetnici i novinari budu plaćeni za svoj rad.

Od sada bi platforme trebale da budu odgovorne za sadržaj koji će biti dijeljen u skladu s autorskim pravom. Prenos djela u svrhu kritike, osvrta, ilustracije, karikature i parodije je zaštićen, čime se osigurava da će memeovi i GIF-ovi, sadržaj koji se temelji na tuđim djelima, biti i dalje dostupni na internet platformama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније