Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

26. 03. 2019. 17:34   >>  17:02

ALŽIR

Traže da se Buteflika proglasi nesposobnim

Načelnik generalštaba alžirske vojske zatražio je danas da se pokrene ustavna procedura po tački 102 kojom bi se oboljeli predsjednik Abdelaziz Buteflika proglasio nesposobnim da vrši dužnost zbog ozbiljne i trajne bolesti.

 

Oslabljen poslije moždanog udara 2013.  predsjednik Abdelaziz Buteflika suočen je već mjesec dana sa velikim protestima protiv njegove vlasti, najvećim od dolaska na čelo države 1999. godine.

Rješenje za izlazak iz političke krize nalazi se u članu 102 Ustava, rekao je general Ahmed Gaid Salah u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

Prema tom članu Ustavno veće bi moglo da ustanovi da je predsjednik suviše bolestan da u potpunosti vrši svoju funkciju i da zatraži od parlamenta da ga proglasi nesposobnim.

Osamdesetdvogodišnji Buteflika se vrlo retko vi]a u javnosti od moždanog udara 2013. godine.

"Postalo je potrebno, odnosno neophodno da se nađe rješenje za izlazak iz krize koje bi odgovorilo na legitimne zahteve alžirskog naroda i garantovalo poštovanje ustava i očuvanje  suvereniteta države", rekao je general Salah.

Ukoliko bi se predsjednik proglasio nesposobnim predsjednik gornjeg doma parlamenta bi vršio dužnost predsjednika 45 dana, a kad to vrijeme istekne i stanje spriječenosti i dalje postoji, proglašava se upražnjena funkcija. U roku od najviše 90 dana treba da se organizuju predsjednički izbori. 

Predsjednik Ustavnog saveta Tajeb Belaiz, 70, koji treba da sazove svoju instituciju da predloži primjenu tog člana Ustva je vjerni saveznik šefa države i jedan od njegovih savjetnika, navodi agencija Frans pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније