Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 13:01 >> 12:26

ČELNICI EU SA SI ĐINPINGOM

Evropskim firmama veći pristup kineskom tržištu

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ponovio je danas zahtjev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu, a nakon sastanka sa kineskim predsjednikom, čelnici evropskih zemalja istakli da je EU odlučna da vodi dijalog i ostvari saradnju sa Kinom.

Govoreći na sastanku kineskog predsjednika Si Đinpinga i lidera EU u Parizu, Junker je rekao da želi određeniji reciprocitet u odnosima Unije i Kine da bi "evropske kompanije mogle da imaju isti stepen pristupa kineskom tržištu, kao što kineske kompanije imaju u Evropi".

Francuski predsjednik Emanuel Makron prethodno je potvrdio istorijsko rivalstvo EU i Kine i pozvao obije strane na jačanje multilateralizma, dok je kineski predsjednik Si rekao da je saradnja glavni tok u odnosima Kine i Evrope i da su ta nadmetanja bezazlena.

"Među nama postoje neslaganja, očigledno u istoriji čovečanstva moć ne ide bez rivalstva, niko od nas nije naivan", rekao je Makron poslije sastanka s kineskim predsjednikom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Junkerom, dodajući da EU poštuje Kinu i odlučna je da vodi dijalog i ostvari saradnju.

Saradnja je glavni tok u odnosima Kine i Evrope, istakao je kineski predsjednik danas tokom posjete Parizu i naglasio da "čak i ako postoje razlike i nadmetanja, ona su bezazlena".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније