Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

26. 03. 2019. 19:30   >>  18:54

ŽENE IZ VATIKANSKOG ČASOPISA

Podnijele ostavke zbog pokušaja da ih kontrolišu

Osnivačica ženskog časopisa Vatikana Lučeta Skarafija, kao i redakcija sačinjena samo od žena, podnijele su danas ostavku i saopštile su da su to učinile, jer je Vatikan poveo kampanju da bi ih diskreditovao i stavio pod "direktnu kontrolu muškaraca", koja je povećana pošto su osudile seksualno zlostavljanje časnih sestara.

Osnivačica časopisa "Vimen čerč vorld" (Women Ćurć World), koji jednom mesečno izlazi zajedno s vatikanskim listom "L’Oservatore Romano", izjavila je za AP da je odluka donijeta pošto joj je novi urednik "L’Oservatorea" Andrea Monda početkom godine rekao da će preuzeti ulogu urednika.

Na ova dešavanja još nema direktnog komentara iz Vatikana.

Skarafija je pokrenula mjesečni dodatak 2012. godine i nadgledala njegovo prerastanje u samostalni časopis u Vatikanu kao ženski glas za žene o pitanjima od interesa za cijelu katoličku crkvu.

"Vimen čerč vorld" uživao je uredničku nezavisnost od "L’Oservatorea", mada je bio objavljivan pod njegovim pokroviteljstvom.

"Oni se vraćaju praksi odabira žena koje su poslušne i koje odustaju od ‘paresije’ (slobode govora) na kojoj Papa Franja tako često insistira", navodi se u saopštenju časopisa.

Skarafija, profesorka istorije i novinarka, bila je možda najvidljivija žena u Vatikanu, priznata feministkinja koja je, ipak, prihvatala zvaničnu doktrinu.

To, kako navoi AP, ne znači da nije "talasala" svojim čestim pritužbama da je polovina čovječanstva, i to polovina najodgovornija za prenos vjere budućim generacijama jednostavno nevidljiva ljudima koji su na pozicijama moći u Rimokatoličkoj crkvi.

Ona je u februaru uzburkala javnost kada je osudila seksualno zlostavljanje časnih sestara od strane sveštenikaa i posljedice toga, slučajeve kada časne sestre abortiraju ili rađaju djecu koje njihovi očevi ne priznaju.

Taj članak je naveo papu Franju da po prvi put prizna da taj problem postoji i da je odlučan da nešto učini po tom pitanju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније