Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 03. 2019. 22:26 >> 21:51

GAĐALI ŠIROM GAZE

Izrael odgovorio na raketni napad Hamasa

Izraelske snage su danas napale ciljeve širom pojasa Gaze, uključujući kancelariju glavnog vođe Hamasa, u odgovoru na iznenadni jutrošnji raketni napad sa te palestinske teritorije u kojem je ranjeno sedmoro ljudi u centralnom Izraelu.

 

Nekoliko udara iz vazduha čulo se u pojasu, a u jednoj snažnoj eksploziji je srušena višespratnica u Gaza Sitiju. Izrael je rekao da je ta zgrada služila kao štab vojne obavještajne službe Hamasa.

Eksplozija je bila toliko jaka da su djelovi zidova odletjeli na krov biroa AP-a, koji se nalazi na jedanaestom spratu susjedne zgrade.

Naknadno je javljeno da je u još jednoj eksploziji uništena kancelarija lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Izvještaja o žrtvama još nije bilo. Izraelska vojska je prije udara ispalila pucnje upozorenja da bile evakuisane zgrade.

Izraelska vojska je pojačala svoje snage na granici pojasa Gaze i razmjestila sisteme za protivraketnu odbranu u očekivanju novih žestokih sukoba sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada tom palestinskom teritorijom.

U većini velikih gradova u Izraelu su otvorena javna skloništa, a na jugu zemlje otkazani su sportski događaji i javni transport. Lideri Hamasa su u međuvremenu prešli u ilegalu.

Izraelski mediji navode da bi sukobi mogli trajati danima. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je u Vašingtonu da Izrael neće tolerisati raketni napad i da odgovara silovito na okrutnu agresiju.

Dalekometna raketa ispaljena sa juga pojasa Gaze pala je na jednu kuću i srušila je u Mišmoretu, sjeverno od Tel Aviva.

U eksploziji je ranjeno je šest članova jedne porodice, uključujući troje djece kao i jednu osobu iz susjedne kuće.

Iznenadni sukob izbio je u vrijeme osjetljive situacije i za Netanjahua i za Hamas.

Netanjahu, koji je skoro 13 godina na vlasti, teži da peti put bude postane premijer nakon parlamentarnih izbora 9. aprila ali ga njegovi rivali optužuju, između ostalog,da je isuviše blag prema Hamasu.

 On je u nedjelju otputovao u Vašington da slavi američko priznanje kontrole Izraela nad Golanom, a umjesto toga je bio primoran da skrati tu posjetu i da se vrati u Izrael već danas.

Lider Hamasa Hanije izdao je saopštenje u kojem je upozorio Izrael da će se osvetiti za napade i da palestinski narod neće predati.

Ciljevi Hamasa su napadnuti u vrijeme kada je ta organizacija suočena s inače retkim protestima zbog loših uslova života u Gazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније