Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 03. 2019. 12:43   >>  12:10 6

STOLTENBERG

"Gruzija će sigurno ući u NATO"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Tbilisiju da će se Gruzija priključiti tom savezu uprkos protivljenju Rusije.

"Svih 29 saveznika je jasno navelo da Gruzija treba da postane članica NATO (...) Nastavićemo zajedno da radimo na pripremi prijema Gruzije u članstvo", izjavio je Stoltenberg na konferenciji s gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzeom.

Prema njegovim riječima, NATO "neće prihvatiti da Rusija ili bilo koja druga sila odlučuje ko može biti član".

Eventualni ulazak Gruzije u NATO Moskva smatra miješanjem zapada u njenu sferu uticaja.

Lideri NATO su na samitu u Bukureštu 2008. ocijenili da Gruzija namjerava da uđe u savez, ali do danas nije pokrenut proces pristupanja.

Bahtadze je na konferenciji rekao da Rusija "nema pravo da ograničava izbor suverene zemlje s kim će praviti bezbjednosne aranžmane".

"Pristupanje NATO je izbor gruzijskog naroda i upisano je u naš ustav", naveo je on.

Stoltenberg je došao u Tbilisi da bi prisustvovao zajedničkoj vojnoj vežbi Gruzije i NATO. Manevri počinju 18. marta i trajaće 12 dana.

Gruzija i Rusija su u avgustu 2008. vodile petodnevni rat, započet gruzijskim napadom na separatističku Južnu Osetiju.

Sukob je okončan mirovnim sporazumom, a Moskva je 26. avgusta 2008. priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, gdje i dalje ima jako vojno prisustvo. Gruzija to naziva okupacijom.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je prošle godine izjavio da bi ulazak Gruzije u NATO "mogao izazvati užasan sukob".

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније