Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

25. 03. 2019. 07:51   >>  08:28

NAPETO U IZRAELU

Novi raketni napad, Netanjahu skratio posjetu Vašingtonu

Sedmoro ljudi ranjeno je rano jutros kada je kuća u centralnom Izraelu pogođena raketom ispaljenom iz pojasa Gaze, objavila je izraelska spasilačka služba.


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je odmah da će skratiti posjetu Vašingtonu zbog toga. Taj napad bi mogao izazvati novu rundu nasilja uoči izraelskih izbora.

Sirene za raketnu uzbunu probudile su stanovnike u području Šaron sjeveroistočno od Tel Aviva, što ih je navelo da se odu u skloništa. Uslijedila je jaka eksplozija, navodi AP. 

Raketa je uništila kuću kraj grada Kfar Sabe u zajednici Mišmeret. U eksploziji rakete dvije žene, starosti 59 i 30 godina, zadobile su  povrede, a lakše je ranjeno i dvoje djece i beba.

Netanjahu je ispaljivanje rakete označio "zločinačkim napadom", zaprijetivši oštrim odgovorom. 

On je rekao da će se vratiti u Izrael ubrzo poslije današnjeg sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Početne procjene ukazuju da je raketa ispaljena iz južnog dijela pojasa Gaze, oko 100 kilometara udaljenog od mjesta eksplozije prenose izraelski mediji. 

Obavještajni izvori navode da rakete takvog dometa imaju samo islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad. 

Vojska je potvrdila da je identifikovala ispaljivanje rakete iz Gaze i da odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" nije aktiviran.

Netanjahu se već konsultovao s komandantom vojske, načelnikom bezbjednosne službe i nacionalnog bezbjednosnog savjeta. 

On se zbog skraćenja posjete neće obratiti sjutra godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC). 

Izrael je u međuvremenu zatvorio dva granična prelaza prema pojasu Gaze.

Izvori bliski Hamasu su rekli da lider te organizacije u Gazi Jahja Sinvar odložio planirani brifing za novinare i da su se vođe organizacije sakrile u očekivanju izraelskog odgovora. 

Ni jedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketiranje koje se dogodilo nakon što su u nedjelju zatvorenici Hamasa u Izraelu napali nožem dva čuvara i 11 zatvorenika je ranjeno u sukobima koji su izbili.

Raketa je ispaljena u osjetljivo vrijeme za obje strane, konstatuje AP. Izraelski parlamentarni izbori su za 15 dana, a Netanjahu je suočen s jakim rivalstvom u nastojanju da peti put bude izabran za premijera. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније