Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 03. 2019. 23:29 >> 22:54
2

IZRAELSKI MINISTAR

"SAD će sjutra priznati da Golan pripada Izraelu"

Vršilac dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Izrael Kac najavio je danas da će predsjednik SAD Donald Tramp sjutra potpisati izvršnu naredbu da se prizna suverenitet Izraela nad Golanom.

Izrael kaže da zvaničnici Bijele kuće pripremaju zvanični dokument da izraze podršku suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni da bi ga Tramp potpisao.

Potpisivanju će prisustvovati premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom razgovora sa Trampom u Bijeloj kući, najavio je Kac na Tviteru.

"Sjutra će predsjednik Tramp, u prisustvu premijera Netanjahua, potpisati dekret o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom. Veze Izrael-SAD su bliže nego ikad", konstatovao je Kac.

Izrael je osvojio stratešku visoravan od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao je 1981, što međunarodna zajednica nije priznala.

Tramp je odstupio od decenijske bliskoistične politike SAD kada je u četvrtak na Tviteru objavio da je vrijeme da se prihvati izraelsko polaganje prava na tu pograničnu teritoriju, navode agencije.

Odluku su kritikovali saveznici SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i EU, kao i Rusija i sve su rekle da i dalje smatraju da je Golan pod izraelskom okupacijom.

Sirija, Iran i Turska i druge zemlje u regionu su rekle da priznanje ako bude potvrđeno, predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Netanjahu odavno vrši pritisak na Vašington da prizna Golan kao izraelski, a mnogi analitičari smatraju da je priznanje u ovom trenutku izborni poklon SAD njemu pred izbore 9. aprila.

Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela iako u njegovom istočnom dijelu Palestinci planiraju sjedište svoje buduće nezavisne države. To je izazvalo gnijev u muslimanskom svetu.

U maju prošle godine Ambasada SAD je iz Tel Aviva preseljena u Jerusalim. Taj potez slijedila je Gvatemala, a danas su lideri Rumunije i Hondurasa na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija u SAD, Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu najavili da će slijediti primer SAD, prenijeli su izraelski mediji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније