Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

23. 03. 2019. 17:50 >> 17:13

U EKSPLOZIJI U KINI

Poginulo 62 ljudi, više od 90 teško povrijeđeno

U velikoj eksploziji u hemijskom postrojenju u istočnoj Kini poginulo je najmanje 62 ljudi, a stotine je povrijeđeno, od kojih 90 teško, javljaju danas lokalni mediji novi bilans nesreće koji bi mogao da se još poveća.

Još 28 ljudi se vodi kao nestalo, javlja agencija Sinhua i dodaje da je za sada identifikovano samo 26 od ukupnog broja potvrđenih smrtnih slučajeva.

Eksplozija koja se dogodila u četvrtak u fabrici pesticida Tiandžiaji u Jančengu, u provinciji Đangsu najteža je industrijska nesreća u više godina. Državna televizija prikazala je uništena vozila, izbijene prozore i radnike kako izlaze iz fabrike sa raskrvavljenim glavama.

Škole su zatvorene i oko 1.000 stanovnika je evakuisano iz predostrožnosti zbog mogućih curenja i dodatnih eksplozija, javila je juče gradska vlada na svom mikroblogu.

Eksplozija je napravila krater, a više od 900 vatrogasaca poslato je da ugasi vatru koja je gorjela do duboko u noć. U silini eksplozije izbijena su stakla na zgradama udaljenim čak šest kilometara od mjesta eksplozije.

Uzrok nesreće se ispituje, a odgovorni za operacije u fabrici su stavljeni "pod kontrolu" javila je Sinhua.

Odvodi i vodotokovi koji idu do fabričkog kompleksa su blokirani da bi se spriječilo isticanje toksičnih hemikalija u obližnje Žuto more po naređenju Ministarstva za ekologiju i životnu sredinu.

To se odnosi na kanalizaciju i na odvode za kišnicu, dok se i dalje analizira kvalitet vazduha i vode.

Kineski predsjednik Si Đinping koji se nalazi u državnoj posjeti Italiji zatražio je da se ulože svi mogući napori da se nađu i spasu žrtve, prenosi Sinhua.

Nesreća se dogodila u fabrici pod upravom kompanije "Đangsu Tijandžiaji kemika" koja se nalazi u industrijskom parku među grupom hemijskih fabrika u Jančengu. Ta kompanija ima vrlo loš bezbjednosni učinak.

U februaru 2018. kineska državna uprava za bezbjednost na radu navela je 13 tipova bezbjednosnih prekršaja u kompaniji uključujući loše upravljanje bazenima sa toksičnim benzenom, za koji se vjeruje da je uzrok eksplozije u četvrtak.

Drugi lokalni mediji navode da je hemijsko đubrivo možda uzrok eksplozije.

Pored toga fabrika je dobila kazne u vrijednosti od 267.000 dolara od 2016. godine zbog kršenja ekoloških propisa, prema presudama izdatim u lokalnim sudovima i gradskim ekološkim upravama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније