Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

21. 03. 2019. 14:06 >> 13:32

VIŠE OD 700 HILJADA

Britanci potpisuju peticiju za zaustavljanje Bregzita

Više od 700 hiljada ljudi potpisalo je peticiju na stranici britanskog parlamenta, kojom se od vlade traži da povuče aktivaciju člana 50. o izlasku iz Europske unije i ostane u tom savezu.

Peticiju potpiše hiljadu osoba potpisa svakih nekoliko minuta, a pokrenuta je nekoliko sati nakon što se premijerka Teresa Mej sinoć obratila građanima na televiziji, kritikujući poslanike koji se ne mogu dogovoriti oko izlazne strategije iz EU-a i poručivši parlamentu da donese konačnu odluku.

"Vrijeme je za donošenje odluke. Na vašoj sam strani", kazala je Mej.

BBC prenosi da se internet stranica sa peticijom jutros srušila zbog prevelikog broja posjeta.

Evropski čelnici danas će Mej ponuditi dva mjeseca odgađanja, kako bi organizovala uređeni Bregit, ali Britanija bi sljedećeg petka mogla da se suoči sa haotičnim izlaskom iz EU-a, ako premijerka ne dobije podršku parlamenta.

Više od 17 miliona Britanaca se na referendumu 2016. godine odlučilo za izlazak, a 16 miliona za ostanak u Uniji. Za izlazak su glasale Engleska, 53,4 posto, i Vels, 52,5 posto, a usprotivile su se Sjeverna Irska (55,8 posto) i Škotska (62 posto).

Mej je godinu kasnije aktivirala član 50. Lisabonskog sporazuma, čime je započelo dvogodišnje razdoblje za izlazak koje se završava 29. marta.

Peticija "Povucimo član 50. i ostanimo u EU" je do podneva rikupila 706 hiljada glasova, usprkos padu stranice.

"Vlada tvrdi kako je izlazak iz EU-a volja naroda. Moramo zaustaviti tu tvrdnju dokazivanjem sadašnje snažne podrške javnosti ostanku", stoji u peticiji.

Parlament mora razmotriti održavanje rasprava o svim peticijama koje prikupe više od 100 hiljada potpisa.

Pristalice ostanka tvrde da peticija pokazuje protivljenje strategiji Tereze Mej, dok oni koji žele izlazak ističu kako treba biti prikupljeno više od 17,4 miliona potpisa, koliko ih je glasalo za Bregzit, da bi ona bila relevantna.

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant, rekao je da je povlačenje člana 50. moguće, ali da su za to jako male šanse.

Evropski sud pravde, u decembru je presudio, da London može unilateralno povući taj član, bez saglasnosti ostalih 27 članica EU, piše BBC.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније