Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: M.M ]

20. 03. 2019. 19:44 >> 19:52
3

BRAMERC ISTAKAO

"Ovo nije presuda protiv srpskog naroda"

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc izjavio je da presuda bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nije "presuda protiv srpskog naroda".

 

"Protivnici Tribunala će tvrditi da je ova presuda protiv srpskog naroda. Ja to najoštrije odbacujem. Karadžićeva krivica je samo njegova, a ne njegove zajednice. Drugi će reći da je Karadžić heroj i da je branio svoj narod. Ovo suđenje je pokazalo suprotno. Karadžića će istorija zapamtiti kao ratnog zločinca odgovornog za užasne ljudske patnje", naglasio je Bramerc u pisanoj izjavi.

Doživotnom kaznom na koju je osudio Karadžića, haški sud je, po Bramercu, "poslao važnu poruku da pravda može pobJediti zlo".

"Danas su ga žrtve njegovih zločina konačno vidjele kako odgovara za ono što je učinio."

"Odgovorni zvaničnici zato moraju zagovarati prihvatanje činjenica koje su utvrđene na ovom suđenju kao osnove za pomirenje. Negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca ne sme se tolerisati", poručio je Bramerc.

Po glavnom tužiocu, "Sve žrtve moraju biti priznate i poštovane zbog njihovih patnji i njihove hrabrosti u borbi za odgovornost. Ne može se dovesti u pitanje da žrtve u svim zajednicama još čekaju na pravdu koju zaslužuju".

Haško tužilaštvo je posvećeno podršci nacionalnim sudovima, "koji sada imaju odgovornost da nastave sa pravosudnim procesima", podvukao je Bramerc.

Današnjom presudom, po glavnom tužiocu, potvrđeno je da je Karadžić "zloupotrijebio svoja politička i vojna ovlašćenja, zajedno sa drugim liderima, da sprovede nezamislive kampanje zločina, počini neizreciva zlodjela i uništi zemlju".

Žalbeno vijeće suda u Hagu danas je bivšeg predsjednika Republike Srpske Karadžića (73) osudilo na doživotni zatvor, pooštrivši tako prvostepenu kaznu od 40 godina, koja mu je bila izrečena 2016. Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније