Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 03. 2019. 22:57 >> 22:22
3

ZBOG TVITA O IZRAELU

Erdogan kritikovao Netanjahuovog sina

Verbalni sukob Turske i Izraela nastavljen je danas kada je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ukorio sina premijera Izraela Benjamina Netanjahua zato što je sugerisao da je Istanbul, ranije Konstantinopolj, pod turskom okupacijom.

 

Turski i izraelski lider vrijeđali su jedan drugog ove sedmice. Netanjahu je Erdogana nazvao "diktatorom" i kritikovao ga jer su mnogi novinari u zatvoru u Turskoj.

Erdogan je Netanjahua označio "lopovom" i "tiraninom", aludirajući na optužbe za korupciju protiv izraelskog premijera i politiku Izraela prema Palestincima.

Netanjahuov sin Jair Netanjahu uključio se u prepirku objavivši na Tviteru da je Istanbul "zapravo grad koji se zove Konstantinopolj! Glavni grad Vizantijske imperije i centar pravoslavlja više od hiljadu godina prije turske okupacije".

Erdogan je odgovorio na jednom izbornom mitingu, označivši Jaira Netanjahua "nemoralnim".

"Vi ste okupirali cijelu Palestinu. Ako svijet traži zemlju koja ugnjetava, to je Izrael. Ako traži terorističku državu, to je Izrael", rekao je Erdogan.

Turska i Izrael su nekada bili bliski saveznici ali su diplomatski odnosi dvije zemlje pali na niske grane nakon što je 2010. godine u upadu izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze ubijeno deset turskih aktivista.

Otkako je Erdogan na vlasti Turska je postala glasan kritičar izraelske politike. U intervjuu za tursku televiziju Haberturk u četvrtak, Erdogan je rekao da Netanjahu "šeta okolo s tom mrljom korupcije".

Takođe ga je optužio da u zatvoru drži 10.000 palestinskih žena i djece i ne poštuje sveta mjesta u Jerusalimu. Najnovija razmjena optužbi započela je kada je Erdoganov portparol nazvao Netanjahua rasistom, jer je rekao da je Izrael nacionalna država samo jevrejskog naroda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније