Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RSE; Objavila: M.M ]

14. 03. 2019. 20:45   >>  20:09 1

GUBICI MILIJARDE EURA

Boing prizemljio sve avione 737 MAX 8

Kompanija Boing prizemljila je sve avione tipa 737 Max 8 u svijetu, nakon nesreće Ethiopian Airlinesa, u kojoj je poginulo 157 putnika. Avion se srušio 10. marta, malo poslije polijetanja sa aerodroma u Adis Abebi na putu za Najrobi.

Uzrok nesreće još nije poznat, pa su iz predostrožnosti prvo države pojedinačno zabranile letjenje u svom vazdušnom prostoru, a Boing je, nakon brojnih pritisaka, odlučio obustaviti letove ovim avionima.

Crne kutije su stigle u Pariz u četvrtak ujutro. Svjetski mediji pišu da bi se konačni izvještaj o istrazi mogao čekati godinama, iako bi prva saznanja trebala biti poznata u narednih nekoliko dana nakon pregleda crnih kutija.

Kompanija je isporučila 376 Max aviona, ali postoji narudžba za još 4.636, prema posljednjim izvještajima Boinga, prenosi CNN. Ključno je pitanje šta će se desiti sa tim narudžbama. Neke aviokompanije neće moći obavljati određen broj letova ako im avioni ne stignu na vrijeme, takođe navodi CNN.

United Airlines čeka 76 aviona Max 8, a u Evropi avio kompanija Ryanair čeka njih 135.

Dionice kompanije su pale za tri posto u srijedu, nakon što je predsjednik SAD-a, Donald Tramp, objavio da će odmah prizemljiti sve Boing 737 Max 8 avione. Dionice kompanije su pale više od 10 odsto od posljednje nesreće, što je uzrokovalo gubitak više od 25 milijardi dolara tržišne vrijednosti ove kompanije.

U izjavi Boinga navodi se da ostaju uvjereni u sigurnost svojih aviona, ali da su prizemljenje aviona preporučili “iz prijeke potrebe za oprezom i kako bi se osiguralo da javnost bude uvjerena u sigurnost aviona”.

“Podržavamo ovaj proaktivni korak”, izjavio je glavni izvršni direktor kompanije, Dennis Muilenburg.

“Radimo sve što možemo da saznamo uzroke nesreća u partnerstvu sa istraživačima, te ćemo primijeniti sigurnosna poboljšanja kako se ovo ne bi ponovo desilo.”

No, postavlja se pitanje zašto je Boeing danima čekao sa podrškom ovom potezu, iako je nekoliko zemalja samostalno pokrenulo akcije u tom smjeru, prenosi Reuters.

Izjava Federalne administracije za avijaciju (FAA) otišla je i korak dalje, dodajući da su nove informacije iz olupine aviona u Etiopiji otkrile sličnosti sa ranijom nesrećom istog tipa aviona 737 u Indoneziji u oktobru.

Hitna naredba FAA navodi da “sličnosti zahtijevaju daljju istragu o mogućnostima zajedničkog uzroka dva incidenta koja trebaju da se bolje razumiju i riješe”.

Svi letovi ovim tipom aviona suspendovani su u Evropi, prema direktivi Agencije za vazduhoplovnu sigurnost EU. Najnovije zabrane došle su iz Egipta, Tajlanda i Vijetnama, prenosi britanski Guardian.

Objava o prizemljenju izazvala je neugodnosti za putnike u Americi. Desetine aviona još je bilo u vazduhu u vrijeme objave, a bit će potrebno napraviti novi red letjenja dok se zabrana ne ukine.

Na aerodromu LaGuardia u New Yorku, otkazana su tri leta za Majami sa avionima 737 Max 8, što je uticalo na stotine putnika American Airlinesa.

Kompanija Southwest Airlines saopštila je da nudi “fleksibilne polise ponovnog rezervisanja letova koji su otkazani zbog prizemljenja Max 8 aviona, bez dodatne naknade”, prenosi Reuters.

Ovo je druga nesreća Boeinga 737 Max 8, što je najnovija verzija ovog tipa aviona koja je u upotrebi od 2017. godine.

U oktobru prošle godine, “Boeing 737” indonezijske kompanije Lion Air srušio se 13 minuta nakon polijetanja u Džakarti, kada je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

Inače, prema pisanju Reutersa, piloti u SAD su se krajem prošle godine žalili na probleme u kontroli Boinga 737 Max 8 tokom polijetanja. Naveli su da imaju poteškoće slične onima koje su doprinijele kobnoj nesreći Lion Aira u oktobru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније